2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

A jobb életkörülményekért tüntetnek Irakban

Hír TV

2019. október 4., péntek 12:19

Jogosnak nevezte az iraki miniszterelnök a tüntetők követeléseit, és ígéretet tett arra, hogy a kormány teljesíteni fogja őket. Kedd óta tartanak a megmozdulások az arab országban a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt. Eddig harminc ember, köztük két rendőr vesztette életét.

A véreskezű Szaddam Huszein diktatúráját az amerikai vezetésű nemzetközi haderő döntötte meg, majd az Iszlám Állam robbantotta szét az országot, amelynek északkeleti, kurdok lakta része közben lényegében függetlenné vált. Mindent áthat a korrupció és hiába a hatalmas olajkészletek, a lakosság nagy része nem tud kitörni a nyomorból.

A szomorú tényekre emlékeztetett Ádil Abdel Mahdi, a 37 milliós ország kormányfője is, aki egyébként jogosnak tartja a tüntetők felháborodását.

"Nem mi teremtettük a munkanélküliséget, nem mi romboltuk le az országot. Ezt örököltük, az élet minden területén. Ezzel nem akarom csökkentei elődeink erőfeszítéseit, de mindenki tudja, hogy miért tartunk itt."

- magyarázta az iraki miniszterelnök.

De hiába a nyugtatónak szánt mondatok, a tüntetések egyre erőszakosabbak. Az iraki rendvédelmi erők az elmúlt napokban még csak villanógránátot, gumilövedéket, könnygázt és vízágyút vetettek be a tiltakozók ellen, de az egyre erőszakosabb akciók miatt éles lőszer használatára is engedélyt kaptak.

Irakiak vagyunk és a jogainkat követeljük. Szakmát és munkát akarunk, hogy pénzt keressünk. De mit csinálnak a politikusok, miért választottuk meg őket, miért adtunk nekik hatalmat? - fakadt ki az egyik tüntető.

Miután dühös demonstrálók egy csoportja megrohamozta a főváros nemzetközi repterét, a terrorellenes erők elit egységei tüzet nyitottak rájuk. Az incidensben többen életüket vesztették és százak sebesültek meg.

A hadsereg Bagdadban határozatlan időre kijárási tilalmat rendelt el. Ez alól kivételt kapnak a reptérre menő és az onnan jövő utasok, a mentősök, az áramszolgáltató alkalmazottai és a zarándokok.

Bagdadon kívül más nagyvárosokban is utcára vonultak az emberek.

Az erőszakos cselekmények miatt az ENSZ aggodalmát fejezte ki. Sőt, a világszervezet iraki különmegbízottja is önmérsékletre szólította fel Bagdadot.

Hír TV