2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

A járványügyi intézkedések ellen tüntettek Nyugat-Európában

2020. augusztus 29., szombat 21:48

A járványügyi korlátozások feloldását követelték több nyugat-európai nagyvárosban. Berlinben több mint 15 ezren, Londonban és Párizsban néhány százan vonultak utcára maszk nélkül. Spanyolországban közben engedélyezték egy koronavírus-elleni védőoltás emberi tesztelését. Ezrek tüntettek Berlinben a járvány megfékezése érdekében hozott szigorítások ellen.

18 ezren vagyunk most - skandálták néhányan, miután kiderült, hogy a német főváros rendőrsége közzétette a becsült létszámot.

A tömegben szélsőbalos és szélsőjobboldali csoportok tagjai ugyanúgy felvonultak, mint azok, akik egy összeesküvés eredményének tekintik a koronavírus-járványt, és azok is, akik a járványtagadók ellen tüntettek.

Maszkokat le, nácikat ki - egy szélsőbaloldali felirat egyszerre szólt a neofasisztáknak és az egészségügyi szigorításoknak.

A demonstrációt annak ellenére tartották meg, hogy a hét elején Berlin önkormányzata betiltotta a tüntetéseket, mert a korábban utcára vonulók sem tartottak kellő távolságot egymástól és nem viseltek maszkot.

Németországban átmeneti növekedés után az utóbb napokban csökken az új fertőzöttek száma. A legutóbbi adat szerint 1479-en kapták el a vírust.

Nemcsak a járvány terjed Nyugat-Európában, hanem az egészségügyi intézkedések elleni tüntetés is. Londonban a Trafalgar téren néhány százan fejezték ki elégedetlenségüket a kormány által hozott intézkedésekkel szemben. Pedig Németországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is csökkenni kezdett a fertőzés terjedése.

Párizs sem maradt tüntetés nélkül. A francia fővárosban még a londoninál is kisebb csoport követelte a maszkmentes szabadságot. A tüntetőket az sem hatotta meg, hogy a tavaszi adatokhoz hasonlóan, több mint 7 ezerrel ugrott meg az egy nap alatt megfertőződöttek száma.

Spanyolországot most nem érte el a tüntetési hullám, miközben a fertőzöttek száma még mindig több mint 3 ezerrel növekszik naponta. Emiatt a tavaszi korlátozások egy része, újra életbe lépett. Több tartományban gyülekezési létszámkorlát vonatkozik a nem egy háztartásban élőkre.

HírTV