2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

A járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban, a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le - jelentették be szerdán Berlinben. Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz.

  • A járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A folyamat feltartóztatásához "közös erőfeszítésre" van szükség, "ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből" - emelte ki.

Az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés, ezért széles körben csökkenteni kell a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat - mondta a kancellár.

A korlátozások célja az "akut egészségügyi szükségállapot" elkerülése. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy a kapcsolatkutatással foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Ha nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ami gyorsan súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet - mondta Angela Merkel.

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van. Ezt az állapotot kell ismét elérni - fejtette ki a kancellár.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, keddi adatai szerint ennek a - hétnapi incidenciának (fertőzésgyakoriságnak) is nevezett - mutatónak az értéke 87. Egy héttel korábban, október 20-án 48,6 volt, egy hónappal korábban, szeptember 27-én pedig 13,4-en állt.

Angela Merkel a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a szövetségi kormány vezetőinek közös tanácskozása után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy "arányos és politikailag vállalható" járványlassító intézkedésekről állapodtak meg, amelyek tartományi határokat átívelően, az egész országban egységesen érvényesek.

A többi között arról is szólt, hogy a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek - például színházak vagy sportegyesületek - bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót (3670 milliárd forint) fordítanak.

Ezzel kapcsolatban Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke aláhúzta: egyedülállóan "nagyvonalú" támogatást biztosítanak az újabb korlátozások kárvallottjainak. Hozzátette, hogy az emberek a járvány erősödése miatt eleve óvatosabbak, így egyáltalán nem az a helyzet, hogy teltházas mozik, vendéglők vagy szállodák működését kell felfüggeszteni négy hétre.

Azonban a korlátozások így is igen súlyosak, de nem lehet tovább várni velük. A "négyhetes terápia" következetes végrehajtása viszont "jó alapot" biztosíthat ahhoz, hogy Németország átvészelje a telet a világjárvány közepette.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester - a tartományi rangú főváros kormányának vezetője -, az MPK soros elnöke hangsúlyozta, hogy "minden nap számít". Az iskolák és óvodák működésének fenntartása azért is kiemelten fontos, mert bezárásuk "drámai társadalmi következményekhez", például a családon belüli erőszak elharapódzásához vezetne - mondta.

A november 2-tól november 30-ig érvényes szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. A kulturális intézmények mellett csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét is. Új korlátozásokat vezetnek be a szolgáltató szektor számos további területén, így például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel. A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

A járvány kezdete óta 464 239 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 85-tel nőtt, 10 183-ra.

A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, keddi adatai szerint 1,21. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 121 embernek adja át a kórokozót.

A Covid-19 betegség miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, szintén keddi adatok szerint egy nap alatt 108-cal emelkedett, 1470-re. Nagyjából 45 százalékuk - 666 ember - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 5 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 879-hez képest csaknem hatszázzal nőtt.

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz, de az iskolák nyitva maradnak

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak - jelentette be Emmanuel Macron. 

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

"Franciaország soha nem választana olyan stratégiát, amely a betegek közti válogatásra alapul, miután a pandémia legfőbb áldozatai az idősebb emberek" - fogalmazott.

Az elnök jelezte, hogy a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

Az idősotthonokban nem tiltják be a látogatást, a kórházi intenzív ágyak számát pedig a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!