2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

A huligánoktól is tartanak Oroszországban

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 15:48, frissítve: csütörtök 16:11

Az orosz huligánok miatt is extra biztonsági készültség van Oroszországban. A hatóságok attól tartanak, hogy külön utaznak majd az angol és a lengyel szurkolókra, de probléma a rasszizmus is. A FIFA ugyanis nem tűri a huhogást és a banánhéj-dobálást a stadionokban.

Erősen ügyelnek a biztonságra a világbajnokság ideje alatt. A készültség nemcsak a terrortámadások miatt nagy. Oroszországnak féken kell tartani saját szurkolóit is. Az orosz ultrák hírhedtek, és már hónapok óta azt üzengetik az angol és a lengyel huligánoknak, hogy kössék fel a gatyájukat.

A 2016-os Európa-bajnokság idején többször összecsaptak az angol és orosz szurkolók. A legemlékezetesebb balhéban szétverték Marseille-t. Lényegében azóta készülnek a folytatásra.

Az orosz huligánok idén már megmutatták, hogy mire képesek. Februárban csatateret csináltak Bilbaóból. A Spartak Moszkva ultrái szétverték a Spanyolországhoz tartozó baszk várost. A klub vezérszurkolói letették a nagyesküt, hogy a hazai vb alatt felhagynak a provokációval.

Nem kell izgulni, mindenki nagyon barátságos lesz. Tudjuk, hogy régóta nem volt világbajnokság Oroszországban és a Szovjetunióban, semmi szükség sincs cukkolni az angol vagy a brazil szurkolókat. Épp ellenkezőleg mindannyian testvérek vagyunk. Szerintem Oroszországban nincs is rasszizmus - állította ez a Spartak-szurkoló.

A FIFA legutóbb februárban, az orosz-francia barátságos mérkőzés után szabott ki büntetést a rasszista megnyilvánulásokért. Oroszországban rendszeresen huhogni kezdenek a huligánok, ha fekete játékos kap labdát, és általában ilyenkor előkerül egy-egy banán is.

A politikát talán érdemes kerülni a kocsmákban, nem kell kritizálni Vlagyimir Putyint, vagy az ukrajnai és a szíriai háborút, ezek olyan témák, amelyekből csak a baj származhat - meséli egy brit újságíró Marc Bennetts, aki a orosz focihuligán kultúráról írt könyvet.

Az orosz biztonsági erők minden komolyabb összecsapást igyekeznek megakadályozni. A diplomáciai elszigeteltségből kitörni készülő Oroszországnak nem érdeke, hogy a balhékról legyen nevezetes a 2018-as világbajnokság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!