2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

A hongkongi tüntetőket támogatja Washington

Hír TV

2019. november 20., szerda 12:50

Támogatja a hongkongi tüntetőket az amerikai szenátus. A washingtoni testület egyhangúlag szavazta meg azt a törvényjavaslatot, ami kimondja, hogy az Egyesült Államok évente vizsgálja felül a Hongkongnak nyújtott támogatást, annak függvényében, hogy a városállam kellő mértékben független-e Kínától. Peking tiltakozik a javaslat ellen.

Az elmúlt fél év legdrámaibb hétvégéjén vannak túl a hongkongiak, az élet azonban még korántsem tért vissza a rendes kerékvágásba. Vasárnap óta mintegy száz ember rekedt a város műszaki egyetemének épületében, miután a rendőrség körbezárta a kampuszt, másutt pedig közlekedésbénító akciókba kezdtek a demonstrálók. Az új hongkongi rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy a város 31 ezer fős rendőrsége nem képes véget vetni a soha nem látott mértékű társadalmi zavargásoknak.

„Először is a rendőrség és a lakosság kapcsolatáról azt tudom mondani, hogy a város közösségének bizonyos része nem érti meg, mi az a rendőrségi végrehajtás. Meg kell értenie mindenkinek, hogy a rendőrség azért dolgozik, hogy érvényt szerezzen a törvénynek, és biztosítsa annak betartását. Rendet kell tartanunk Hongkongban.” – mondta a hongkongi rendőrfőkapitány, Chris Tang, arra reagálva, hogy sokan vádolják a rendőrséget a demonstrációk során tapasztalt túlkapások miatt.

Az amerikai szenátus közben egyhangúlag megszavazta azt a törvényjavaslatot, ami a hongkongi tüntetőket támogatja. A javaslat szerint az Egyesült Államok a városállamnak nyújtott támogatások folyósítása előtt felül fogja vizsgálni, hogy Hongkong kellő mértékben független-e Pekingtől. A kínai vezetés közleményben tiltakozott a jogszabály ellen. A pekingi külügyi testület felháborodását fejezte ki, egyúttal felszólította Washingtont, hogy ne avatkozzon bele Kína és Hongkong belügyeibe, mert az vissza fog ütni az Egyesült Államokra.

A városállam 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, azóta különleges jogokkal és magas szintű autonómiával bír. A hongkongi lakosság nagy része azonban úgy érzi, hogy Peking egyre növeli befolyását a térségben.

Hír TV