2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Zsuzsi asztala

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

A hondurasi igazságszolgáltatás elrendelte Hernández volt elnök őrizetbe vételét

Egy hondurasi bíróság kedden elrendelte Juan Orlando Hernández volt elnök őrizetbe vételét, miután az Egyesült Államok a kábítószer-kereskedelemmel és illegális fegyvertartással vádolt politikus kiadatását kérte.

  • A hondurasi igazságszolgáltatás elrendelte Hernández volt elnök őrizetbe vételét

Az illetékes törvényszék szóvivője szerint Hernándeznek 24 órán belül meg kell jelennie a bíróság előtt. Szemtanúk szerint a volt elnök kedden fel is adta magát a rendőrségnek.

Hernández január 27-én, Xiomara Castro elnök beiktatásával távozott hivatalából.

A volt államfő határozottan tagadja, hogy a vádakban szereplő tevékenységet folytatott volna.

Testvérét, Juan Antonio "Tony"' Hernándezt, aki maga is hondurasi kongresszusi képviselő volt, 2021 márciusában az Egyesült Államokban kábítószer- és fegyverkereskedelem vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ítélethirdetéskor Matthew Laroche helyettes amerikai ügyész a bűncselekményeket államilag támogatott kábítószer-kereskedelemnek minősítette.

Ebben az ügyben tartják felelősnek az amerikai ügyészek a volt elnököt is, aki 2014 és 2022 között volt hivatalban. Szerintük Tony Hernández kenőpénzeket közvetített drogkereskedőktől a bátyjának, cserébe azért, hogy megvédje a Hondurason átmenő szállítmányaikat. A vádak szerint több tonna, Kolumbiából és Venezuelából származó kokain haladt át ilyen módon az országon az Egyesült Államok irányába. Egyes esetekben a rendőrség és a hadsereg tagjai kísérték a drogszállítmányokat, mondták az ügyészek. Azt is állították, hogy Juan Orlando Hernández még a hondurasi kongresszus tagjaként kapott kenőpénzt, és más törvényhozók megvesztegetésében is része volt, hogy azok támogassák őt a testület elnökeként.

A kiadatási kérdésben a hondurasi legfelsőbb bíróság dönt. A testület kedden összeült, és kijelölt egy bírót az ügy tárgyalására. Hernández védői szerint az eljárás akár két-három hónapot is igénybe vehet.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!