2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

A hadsereget győzködi mindkét venezuelai elnök

A biztonsági erők támogatását igyekezett megnyerni vasárnap Venezuelában mind Nicolás Maduro hivatalban levő elnök, mind pedig a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke.

  • A hadsereget győzködi mindkét venezuelai elnök

Maduro védelmi minisztere társaságában a Paramacay katonai bázison tett látogatást, ahol a katonák azt harsogták: mindig hűségesek, soha hazaárulók.

Guaidó mindeközben a Twitteren megosztotta annak az amnesztiatörvénynek a szövegét, amely alapján büntetlenséget élvezhetnek azok a katonák, akik a demokratikus rend helyreállításában vesznek részt.

Venezuelában a hadsereg feletti ellenőrzés jelenti a hatalom kulcsát. A haderő vezetése mindeddig Maduróhoz volt hűséges, de az alacsonyabb rendfokozatúak körében egyre nyilvánvalóbb a növekvő elégedetlenség. Vasárnap elpártolt a Maduro-kormányzattól a Washingtonban akkreditált venezuelai katonai attasé is, és erre biztatta otthoni katonatársait is.

Szerdán Juan Guaidó Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre, és beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és szabad választások megtartására. Akciója széles körű nemzetközi támogatásra talált, vasárnap Izrael is csatlakozott a 35 éves ellenzéki vezető támogatóihoz.

John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója óva intett attól, hogy erőszakos támadások érjék vagy megfélemlítsék a Venezuelába akkreditált amerikai diplomatákat, Juan Guaidót vagy a caracasi parlamentet. A Twitteren közzétett szavai szerint az ilyen lépéseket az Egyesült Államok nem hagyná válasz nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!