2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez

  • A győztes HDZ megkapja a támogatást a parlamenti többséghez

 

A vasárnapi parlamenti választásokon győztes, de abszolút többséget nem szerzett Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vele eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többsége - jelentette be hétfőn Twitter-oldalán Marko Milic kormányszóvivő.

A választási eredmények közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett. A győztes pártot támogatásáról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a HNS és a Reformisták (1-1 mandátum), és velük együtt 79 fős többsége lesz a 151 fős horvát száborban - közölte a szóvivő.

 

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján - 99 százalékos feldolgozottságnál - a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokat.

A friss reggeli adatok szerint a HDZ 66, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom áll 16 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS) és Radimir Cacic Reformisták nevű pártja.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért egyetlen jelölt indult, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönt parlamentben és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK).

Az önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. A HDZ koalícióra léphet a Haza Mozgalommal, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy utóbbi érdekellentétek miatt felbomlik, és a HDZ így állíthat maga mellé képviselőket. Miroslav Skorónak, a mozgalom vezetőjének ugyanis egyik feltétele azt volt a HDZ-vel való koalícióra lépéshez, hogy Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke nem lehet kormányfő. A HDZ-t támogathatják még a kisebbségi képviselők és már hagyományosan a diaszpóra három képviselője.

A HDZ a választások éjszakáján bejelentette, hogy már hétfőn megkezdi a koalíciós tárgyalásokat.

Végleges eredményeket hétfő délután közöl a választási bizottság.

 

Jobboldali győzelem született a részeredmények szerint az előrehozott parlamenti választáson Horvátországban. A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség a voksok 68 százalékát szerezte meg. A győztes párt nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A Szociáldemokrata Párt lett a második befutó. A harmadik helyen a Haza Mozgalom nevű párt áll. Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

A közel 4 millió horvát választópolgár vasárnap reggel 7 és este 7 óra között adhatta le voksát országszerte mintegy 7 ezer helyen.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátumok 4 évre szólnak, és a bejutási küszöb idén is 5 százalék volt.

A részeredmények szerint egyértelmű jobboldali siker született az előrehozott parlamenti választáson. A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség a voksok 68 százalékát szerezte meg.

A párt miután nem szerzett abszolút többséget, nem tud önállóan kormányt alakítani. A konzervatívok azonban már hétfőn megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

Második helyen a Szociáldemokrata Párt végzett, és 43 képviselői hellyel számolhat. A harmadik a Haza Mozgalom lett, amely 15 mandátummal bírhat a 151 fős törvényhozásban. A számok azonban még változhatnak, miután végeredmény csak hétfő délután várható.

8 mandátummal bejut a parlamentbe a Híd Függetlenek Listája és a Képesek vagyunk rá! nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége is.

Szakértők már a voksolás előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy sem a demokraták, sem a szociáldemokraták nem tudnak kompromisszumok nélküli kormányt alakítani, vagyis koalíciós tárgyalásokat kell kezdeményeznie a győztesnek.

Bár a horvát kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani, a zágrábi törvényhozásban a konzervatív-liberális koalíciós kabinet javaslatára a parlament május 18-án feloszlatta magát.

Ezek után világossá vált, hogy délnyugati szomszédunknál előre hozott voksolást kellett kiírni. Azt ugyanakkor nem tudták a koronavírus-járvány miatt, hogy mikor tartsák a szavazást.

Szakértők szerint a helyzet most volt a legkedvezőbb a választások megtartására, miután Zágrábban azzal számolnak, hogy a pandémia második hulláma ősszel eléri az országot.

 

 

A konzervatívok győztek a részeredmények szerint, de nem szereztek abszolút többséget

A vasárnapi horvát előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A részeredmények tükrében a HDZ 68, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 43 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 15 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és 6 mandátummal a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése. Két parlamenti helyre számíthat a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és egy helyre a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS).

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: "nehéz kormányzati ciklus áll mögöttünk, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak pedig még nagyobbak". Hozzátette: ezek a körülmények munkát, lendületet, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek.

Szavai szerint az ekkora támogatottság nagy felelősség is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit, és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat - fogalmazott.

Davor Bernardic, az SDP elnöke elismerte vereségét és gratulált Plenkovicnak a győzelemhez. Bejelentette, hogy kész lemondani a párt éléről.

"Nem könnyű ilyen választási eredmények után beszélni" - mondta, majd megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni, függetlenül attól, kire adták le voksukat. Majd arról beszélt, hogy az SDP az alatt a két ciklus alatt, míg hatalmon volt Horvátország függetlensége óta, mi mindent tett az országért.

Miroslav Skoro, a Haza Mozgalom alapítója beszédében hangsúlyozta: a 15 mandátum az mutatja, hogy jó úton haladnak, a választópolgárok pedig felismerték ezt. "Fordulóponthoz érkeztünk, a szábor (horvát parlament) soha többé nem lesz ugyanolyan mint volt, sokkal több különböző vélemény hangzik majd el" - vélekedett.

A HDZ bejelentette, hogy már hétfőn megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

 

Kapcsolódó anyagok:

Vezet a jobboldali kormányzó párt a hivatalos részeredmények szerint

 

Hír TV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!