2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A Google után a Gazpromé lehet a következő nagy pofon

Hír TV

2018. július 18., szerda 20:33, frissítve: szerda 21:02

Az orosz gázóriás, a Gazprom lehet a következő óriásvállalat, amit eurómilliárdokra büntethet az Európai Bizottság – írja hivatalos Facebook-oldalán Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

Az amerikai internetes óriásra, a Google-ra rekordnagyságú 4,3 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság, amiért a cég akadályozta versenytársait és korlátozta az okostelefonok tulajdonosait a szabad választásban. Az androidos mobilok automatikusan a Google internetes keresőjét használják.

Weber emlékeztet: ha Európában akar valaki üzleti tevékenységet folytatni, annak meg kell felelnie az európai jogszabályoknak.

A német politikus azt írja: reméli, hogy a Gazprom is hasonlóan nagy büntetést kap. Az orosz mamutcég Ukrajnában élt vissza a gázpiacon élvezett monopolhelyzetével, amiért az ukrán Monopólium Ellenes Bizottság 2016 januárjában 87 milliárd hrivnyára büntette a vállalatot. A Gazprom perelt a Kijevi Gazdasági Bíróságon, ám a testület elutasította azt és 172 milliárd hrivnya megfizetésére kötelezte az orosz gázszállítót.

Ám nem ez az egyetlen gázvita Ukrajna és Gazprom között. Az oroszok szerződést szegtek. Azt ígérték, hogy idén márciusig félmilliárd köbméter gázt szállítanak Ukrajnában – amit az ukrán fél előre kifizetett. Mivel ez nem történt meg, Ukrajna kénytelen volt sürgősséggel, más uniós országoktól gázt venni – jóval drágábban. A ukrán Naftogaz azt követeli a Gazpromtól, hogy fizesse meg a 34 százalékos árkülönbözetet. Az ügy a stockholmi bíróságon folytatódott – a testület az ukrán félnek adott igazat és 2,6 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a Gazpromot. Moszkva azonban nem fizetett ezért Petro Porosenko ukrán elnök utasítását a Naftogaz jogi lépéseket kezdeményezett Svájcban, Nagy-Britanniában és Hollandiában a Gazprom egyes európai eszközei, részvényei lefoglalása, érdekében.

Moszkva azonban újabb csavart vitt a történetbe. Fellebbeztek, júniusban pedig a svédországi Svea megye fellebbviteli bírósága felfüggesztette az ítélet végrehajtását, mondván: nincs alapja az orosz gázóriás külföldi részvényeinek zárolására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!