2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Élet a türbe árnyékában

Következik:

Radar 04:00

Külföld

A G7-csúcsra készülnek Franciaországban

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a délnyugat-franciaországi Biarritzban a G7, az iparilag legfejlettebb hét ország hétvégi csúcstalálkozójára. A vendéglátó francia köztársasági elnök szerint stratégiai hiba lenne, ha a 2014-ben kizárt Oroszországot feltételek nélkül visszavennék a legfejlettebb országok közé.

Már javában tartanak az előkészületek a szombaton kezdődő és hétfőig tartó csúcstalálkozóra. A tanácskozás helyszíne ezúttal a délnyugat-franciaországi Biarritz. Az üdülőhely a spanyol határ közelében található, az Atlanti-óceán partján.

A rendre és a biztonságra több mint 13 ezer rendőr vigyáz majd, katonákkal és a hadseregben használt drónokkal megerősítve. Mindenre felkészültek: a tüntetők távol tartására, az esetleges terrorakciók és a kibertámadások kivédésre is.

A biztonsági intézkedéseknek köszönhetően várhatóan túl sok dolguk nem lesz a biztonságiaknak, ugyanis a csúcstalálkozók ellen rendszeresen tiltakozó, baloldali és szélsőbaloldali nézeteket valló tüntetők csoportjai csak távolabb verhetik fel sátraikat, a tanácskozás helyszínét meg sem közelíthetik. A csoportok ezért azt tervezik, hogy a táborukban ellen-csúcstalálkozót rendeznek. Ezen megvitatják majd a kapitalizmus helyzetét, valamint a klímaváltozás teendői mellett a szociális igazságtalanság elleni küzdelem és a feminizmus ügyét is.

A biarritzi tanácskozáson is várható vita. Például Oroszország visszatéréséről.

A G7-csoport jelenlegi tagja az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Olaszország és Kanada, valamint az Európai Unió. A csoport eredetileg nyolc tagú volt Oroszországgal együtt, de a Krím félsziget elfoglalása és a kelet-ukrajnai háború miatt 2014-ben felfüggesztették a részvételét a tanácskozásokon.

A többször túlzott oroszbarátsággal vádolt Donald Trump amerikai elnök támogatja Vlagyimir Putyin újbóli meghívását. A mostani csúcstalálkozó házigazdája, Emmanuel Macron francia elnök úgy gondolja, hogy a G8-as formátumhoz való visszatérés az ukrajnai helyzet rendezésétől függ. Ezzel a brit és a német kormány is egyetért.

Az 1975-ben létrehozott G7-ek ülései rendre közös közleménnyel zárulnak. De most úgy tűnik, hogy a 45. tanácskozás zárónyilatkozat elfogadása nélkül érhet véget. A kereskedelmi és a klímavédelmi célokban ugyanis nagyon távoliak az álláspontok, főleg az Egyesült Államoké különbözik a többiekétől.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!