2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

A függetlenség mellett és ellen is tüntettek Barcelonában

2019. október 21., hétfő 12:41

Az elszakadás mellett és ellen is tüntettek Barcelonában. A katalán fővárosban az elmúlt napok véres összecsapásaihoz képest békésen zajlottak a megmozdulások. Az egy hete tartó tiltakozó akciók során több száz ember sérült meg és csaknem 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Barcelona polgármestere a rendőri fellépés azonnali kivizsgálását sürgette.

Szemeteszsákokat dobtak a tüntetők a spanyol kormány képviselete elé Barcelonában.

Függetlenséget és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeljük. Azért vagyunk itt hogy megmutassuk mennyire dühösek vagyunk

- mondta az egyik tiltakozó.

Vasárnap ismét ezrek vonultak utcára Katalóniában. A tiltakozók lezártak egy főbb útvonalat, de az elmúlt napok erőszakos összecsapásaihoz képest viszonylag békésen zajlott a megmozdulás. A lakosok egy hete tüntetnek az ellen, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. A politikusokat 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtották.

Barcelonában eközben utcára vonultak az autonóm régió függetlenségét ellenző tiltakozók is. Az Állampolgárok liberális középpárt akcióján mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók a kormányzati palota előtt gyűltek össze és spanyol zászlókat lengettek.

Katalóniában az együttélés legnagyobb problémája maga a katalán elnök Quim Torra. Azt követlejük, hogy a politikus mondjon le és hagyja el Katalóniát

- közölte az Állampolgárok párt egyik képviselője

Az egy hete tartó tüntetéshullám során csaknem 500-an sérültek meg, 267 rendőrségi járművet rongáltak meg és csaknem 200 embert vettek őrizetbe. Barcelona polgármestere kifogásolta, hogy a hatóságok gumilövedékeket használtak az összetűzések során és a rendőri fellépés kivizsgálását kérte. A városvezető emellett párbeszédre szólította fel a spanyol kormányfőt és a katalán elnököt.

Az önkormányzat becslése szerint a városnak eddig legalább 2,5 millió euró kárt okozott a tüntetéseket kísérő vandalizmus. Az elmúlt egy hétben egy kicsit megváltozott az életem, mert féltem az utcákon. Sokfelé láttam erőszakot. A tüntetők barikádokat emeltek amiket aztán felgyújtottak. Aztán azt is észre vettem, hogy a turisták száma is csökkent. Ez pedig senkinek sem jó - magyarázta egy helybeli férfi

A spanyol ügyvivő belügyminiszter ismét arra figyelmeztette a függetlenségi tüntetőket, hogy a tiltakozó akciókon való részvétellel több éves börtönbüntetést kockáztatnak.

HírTV