2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

A függetlenség mellett és ellen is tüntettek Barcelonában

Az elszakadás mellett és ellen is tüntettek Barcelonában. A katalán fővárosban az elmúlt napok véres összecsapásaihoz képest békésen zajlottak a megmozdulások. Az egy hete tartó tiltakozó akciók során több száz ember sérült meg és csaknem 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Barcelona polgármestere a rendőri fellépés azonnali kivizsgálását sürgette.

  • A függetlenség mellett és ellen is tüntettek Barcelonában

Szemeteszsákokat dobtak a tüntetők a spanyol kormány képviselete elé Barcelonában.

Függetlenséget és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeljük. Azért vagyunk itt hogy megmutassuk mennyire dühösek vagyunk

- mondta az egyik tiltakozó.

Vasárnap ismét ezrek vonultak utcára Katalóniában. A tiltakozók lezártak egy főbb útvonalat, de az elmúlt napok erőszakos összecsapásaihoz képest viszonylag békésen zajlott a megmozdulás. A lakosok egy hete tüntetnek az ellen, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. A politikusokat 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtották.

Barcelonában eközben utcára vonultak az autonóm régió függetlenségét ellenző tiltakozók is. Az Állampolgárok liberális középpárt akcióján mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók a kormányzati palota előtt gyűltek össze és spanyol zászlókat lengettek.

Katalóniában az együttélés legnagyobb problémája maga a katalán elnök Quim Torra. Azt követlejük, hogy a politikus mondjon le és hagyja el Katalóniát

- közölte az Állampolgárok párt egyik képviselője

Az egy hete tartó tüntetéshullám során csaknem 500-an sérültek meg, 267 rendőrségi járművet rongáltak meg és csaknem 200 embert vettek őrizetbe. Barcelona polgármestere kifogásolta, hogy a hatóságok gumilövedékeket használtak az összetűzések során és a rendőri fellépés kivizsgálását kérte. A városvezető emellett párbeszédre szólította fel a spanyol kormányfőt és a katalán elnököt.

Az önkormányzat becslése szerint a városnak eddig legalább 2,5 millió euró kárt okozott a tüntetéseket kísérő vandalizmus. Az elmúlt egy hétben egy kicsit megváltozott az életem, mert féltem az utcákon. Sokfelé láttam erőszakot. A tüntetők barikádokat emeltek amiket aztán felgyújtottak. Aztán azt is észre vettem, hogy a turisták száma is csökkent. Ez pedig senkinek sem jó - magyarázta egy helybeli férfi

A spanyol ügyvivő belügyminiszter ismét arra figyelmeztette a függetlenségi tüntetőket, hogy a tiltakozó akciókon való részvétellel több éves börtönbüntetést kockáztatnak.

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az idei tél első nagyobb havazása. Azonban nem csak hazánk közlekedésében okozott problémákat a hó, több országban is utakat zártak le, valamint a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyes útviszonyok miatt.
Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

Radar - Ismét hullanak a rakéták + videó

A Hamász már a tűzszünet lejárta előtt rakétatámadást indított Izrael ellen és a válasz sem maradt el. Az Izrael és Hamasz közötti háború így az 56. napjához érkezett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!