2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

A Forradalmi Gárda jelöltjei vezetnek az iráni parlamenti választáson

A jelöltállítás korlátozását követően a várakozásoknak megfelelőlen a Forradalmi Gárdával kapcsolatban álló jelöltek vezettek szombaton Teheránban és más városokban a péntek parlamenti választás után.

  • A Forradalmi Gárda jelöltjei vezetnek az iráni parlamenti választáson

Egy belügyminisztériumi vezető szerint a hadsereg elitegységével, a Forradalmi Gárdával kapcsolatos listák vezettek a fővárosban. A keményvonalasok a Reuters brit hírügynökség számításai szerint eddig 83 helyet szereztek a törvényhozásban.

Iszmail Muszávi, a belügyminisztérium alá rendelt Választási Bizottság szóvivője szerint szombatra a 208 szavazókerület közül 55-ben leadott voksokat dolgozták fel.

A keményvonalasok győzelme igazolná az ország pragmatikus politikusai iránti bizalomvesztést, akiket meggyengített, hogy Washington kilépett a 2015-ben megkötött atomalkuból és ismét bevezette a korábban feloldott Irán elleni szankciókat - jegyezte meg a Reuters.

A hatóságok eddig még nem közölték a részvételt, amely próbaköve lesz a legfelsőbb vallási és politikai vezetővel, Ali Hamenei ajatolláhhal szoros kapcsolatban álló keményvonalasok népszerűségének. Az atomprogramjuk miatti intenzív amerikai nyomás alatt lévő iráni vezetőknek magas részvételre van szükségük a novemberi tüntetések során megtépázott legitimitásuk bizonyítására. Ez segítene az iráni mindennapokban mindenütt jelen lévő Forradalmi Gárdának, hogy megerősítse a befolyását a politikai, a társadalmi és a gazdasági életben.

Az Őrök Tanácsának a szóvivője, Abbaszali Kadhodai szerint a részvétel mintegy 50 százalékos lesz. A 2016-os parlamenti választásokon 62, 2012-ben pedig 66 százalék volt a részvétel.

A pénteki választáson elért esetleges jó eredmények tükrében a keményvonalasok jobb esélyekkel indulhatnak a 2021. évi elnökválasztáson is. Az elnök ellenőrzi nap mint nap a kormány munkáját. A parlamenti választásoknak kevés a befolyása az iráni kül- és atompolitikára, amelyek Hamenei hatáskörébe tartoznak, és a jelentősebb reformbarát pártokat 2009 óta betiltották vagy feloszlottak, de a szavazás jól mutatja az iráni kettős - köztársasági és vallási - vezetés egyensúlyi helyzetében keletkezett töréseket.

Pénteken Iránban 63 ezer szavazóhelyiségben 58 millió szavazó adhatta le voksát.

A közel-keleti országban a törvényhozó hatalmat az egykamarás, 290 tagú Medzslisz-e Sura-e Iszlami (Iszlám Tanácskozó Gyűlés) gyakorolja, amelynek 285 tagját közvetlenül, négy évre választják, a maradék öt képviselői helyet a kisebbségeknek tartják fenn.

A jelöltek listáját, miként a parlament által hozott törvényeket is, az Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A testület a mostani választás előtt 7148 képviselőjelölt indulását engedélyezte, de hozzávetőleg ugyanennyi reformer nevét törölte a listáról, az iszlám köztársaság történetében soha ennyi jelöltet nem utasítottak el.

A parlamenti választásokkal egy napon megválasztották a Szakértők Tanácsát is. A 88 vallási vezetőből álló testület feladata Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének a kiválasztása.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!