2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

A Fidesz maga határoz a sorsáról

A jelenleg ismert forgatókönyvek szerint akár márciusig is elhúzódhat a Fidesz európai néppárti tagságának kérdése. Deutsch Tamás, a párt alapítója és EP-delegációjának vezetője a Magyar Nemzet kérésére elmondta: egyelőre nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a néppárti vizsgálóbizottság jelentése elkészült volna. – Nekünk bármelyik időpont jó. A lényeg, hogy minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek – reagált a magyar sajtóban megjelent találgatásokra.

  • A Fidesz maga határoz a sorsáról

Nem a Fideszről fognak dönteni, hanem magának a kormánypártnak a döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzeli el a jövőjét – kommentálta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás a sajtóértesülést, miszerint már Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének asztalán fekszik a néppárti jelentés a Fideszről. Erről a Népszava Tusk kezében a Fidesz sorsa címmel írt tegnap.

Deutsch szerint a Fidesznek egyelőre nincs hivatalos tudomása a jelentés elkészültéről. – Ha igaz a sajtóértesülés, annak nagyon örülünk – fogalmazott a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, emlékeztetve: tavaly márciusban, amikor a nagyobbik kormánypárt egyoldalúan felfüggesztette a tagságát az Európai Néppártban, még októberre jósolták a kérdés lezárását, nemrég viszont már az újév elejét kezdték emlegetni.

– Hangsúlyozom: nekünk bármelyik időpont jó. A lényeg, hogy minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek – szögezte le a Fidesz alapítója. A Magyar Nemzet kérdésére ismét megerősítette, hogy a Fidesz részéről az ügyben kijelölt grémium

– Novák Katalin államtitkár, Varga Judit miniszter és Szájer József európai parlamenti képviselő – hamarosan szintén elkészíti az összegzését. Bár a magyar sajtóban a február 3–4-i néppárti ülést említik irányadó dátumként, Deutsch Tamás úgy véli, a jelenleg ismert menetrend alapján elképzelhető, hogy a pártcsalád március eleji brüsszeli tanácskozásán születik majd csak döntés.

Ez utóbbi esetben majdnem egy évig húzódna el a Fidesz és a néppárt vitája. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ugyanis tavaly március 20-án jelentette be Brüsszelben, hogy a kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti a pártcsaládban gyakorolt jogait mindaddig, amíg a vizsgálóbizottságok munkája tart.

A miniszterelnök azóta kétszer is találkozott a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta néppárti trióval, amelyet a bölcsek tanácsa néven is emlegetnek. Feltételezhető, hogy a kormányfő heteken belül Tuskkal, a néppárt novemberben megválasztott elnökével is tárgyalóasztalhoz ül.

Orbán Viktor nyilvánosan legutóbb tavaly ősszel szólalt meg a kérdésben. Akkor úgy fogalmazott: amennyiben a pártcsalád visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, a Fidesz talán a pártcsalád berkein belül folytatja. Akárcsak most Deutsch Tamás, Orbán Viktor tavaly ősszel is azt mondta: a Fidesz saját maga dönt a sorsáról.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!