2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

A Fidesz által támogatott jelölt győzött

Hír TV

2018. november 8., csütörtök 13:20, frissítve: csütörtök 13:33

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel - 619-ből 492 szavazattal - legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt. Weber jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

Korábban Orbán Viktor világossá tette, hogy a Fidesz egységesen Manfred Weber mögött sorakozik fel. Megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra. Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek - mondta a bajor politikushoz fordulva, aki az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és indul a néppárt csúcsjelölti tisztségéért. Rajta kívül Alexander Stubb volt finn kormányfő szeretne csúcsjelölt lenni. A kongresszus csütörtökön dönt a csúcsjelölt személyéről. A csúcsjelölt az Európai Bizottság következő elnöke lehet, amennyiben az Európai Néppárt győzelmet arat a jövő évi európai parlamenti választásokon.