2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

A déli Lampedusa és az északi Friuli is migrációs nyomás alatt van

Migránsokat szállító hajók kötöttek ki egy éjszaka alatt az illegális bevándorlókkal már egyébként is teli Lampedusa szigetén, amelynek polgármestere azonnali segítséget szorgalmazott a járványhelyzetben a római kormánytól kedden. A határok lezárását sürgeti az északkelet-olasz Friuli Venezia Giulia tartomány is.

  • A déli Lampedusa és az északi Friuli is migrációs nyomás alatt van

Három külön hajóval mintegy százötvenen érkeztek hétfő éjszaka és kedd reggel Lampedusára. Az első csoportban 64 ember, a másodikban 72-en érkeztek, majd további tizen, és a sziget felé tart egy negyedik hajó is. Ezt megelőzően a hétvégén százan érkeztek.

Toto Martello, a sziget polgármestere hangsúlyozta, hogy Lampedusa egyszerre három problémával küzd: a koronavírussal, a migrációval és a gazdasági zuhanással. A római kormány azonnali segítségét sürgette a migránsok elszállításában. "Vagy elviszik őket Lampedusáról, vagy hozzánk is küldjenek karanténhajót, melyre a migránsokat át tudjuk helyezni" - jelentette ki a polgármester. Arra a karanténhajóra hivatkozott, amelyen a szicíliai Palermo kikötőjében több mint 130 migránst tartottak megfigyelés alatt két hétig. Nem engedték őket partra szállni, hanem rögtön erre a karanténhajóra helyezték át őket. A legnagyobb olasz komphajót, a Rubattinót a közlekedési tárca bocsátotta rendelkezésre. Két hét elteltével a 138 migráns mindegyike negatívnak bizonyult, és más olaszországi táborokba szállították át őket. Német és spanyol civilhajókkal jutottak el Olaszországba líbiai partokról.

Lampedusa 96 fős regisztrációs központjában jelenleg 114-en tartózkodnak, további 44 migránst máshol szállásoltak el, több mint negyvenen pedig kedd reggel óta a sziget molóján várakoztak a Szicíliába való áthelyezésre. A migránsokat nem tesztelték. A Lampedusára érkezők elsősorban Algéria, Tunézia partjairól indulnak el hajóikkal, önerőből kelve át a tengeren.

Az év eleje óta több mint ötezren érkeztek Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában mért 842-höz képest - hangoztatta a volt belügyminiszter Matteo Salvini, a Liga vezetője. Az ellenzéki jobboldalt irányító Salvini hozzátette, a Conte-kormány ismét menekülttáborrá akarja változtatni Olaszországot.

Az Il Giornale jobboldali napilap riportja szerint a migráció a balkáni útvonalon, Szlovénián keresztül is "folyóként árad" Olaszország irányába. "A római kormány a járványhelyzetben sem zárta le a határokat, az olaszokat állította le, nem a migránsokat" - írta az újság, melynek adatai szerint az utóbbi egy héten 140-en léptek át a szlovén-olasz határon. Friuli Venezia Giulia kormányzója, a Liga politikusa Massimiliano Fedriga katonai ellenőrzést sürgetett a Trieszt közeli határszakaszon.

Ezzel egy időben vitát kavart az agrárminiszter, Teresa Bellanova, korábban az Öt Csillag Mozgalom (M5S), most az Élő Olaszország (IV) kormánypárt politikusának ismételt javaslata mintegy 600 ezer illegális migráns tartózkodásának rendezésére. Ideiglenes, meghosszabbítható tartózkodási engedélyt, társadalom- és egészségügyi biztosítást szorgalmaz az olasz családoknál dolgozó, többségben nem uniós európai országból érkezett bejárónők, idősgondozók, valamint legkevesebb 250-300 ezer afrikai, ázsiai migráns számára. Rájuk az észak- és délolasz mezőgazdaságban van szükség a járvány miatt a zöldség-gyümölcs ültetvényekről eltűnt idénymunkások pótlására.

Munkalehetőséget az olaszok számára kell biztosítani - jelentette ki a javaslatot elvető Mariastella Gelmini a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője.

Matteo Salvini hozzátette, a Liga és szövetségesei megakadályozzák az illegális bevándorlók legalizálását - mint fogalmazott - "a parlamenten belül és ha kell, ezen kívül is" - mondta Salvini.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarországnak ismét igaza lett

Magyarországnak ismét igaza lett

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!