2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

A bozóttüzek felelőseiről vitáznak Ausztráliában

2020. január 16., csütörtök 13:16

Márciusig is tarthatnak az erdő és bozóttüzek Ausztráliában. Komoly esőzésekre ugyanis csak akkor lehet számítani majd, ami enyhülést hozhat a tüzeket gerjesztő szárazságra. Közben Ausztráliában a katasztrófa felelőseiről kezdődött vita. Egyre többen mutatnak rá arra, hogy pont a zöldek idézték elő a tragédiát azzal, hogy hozzá nem értő módon megtiltották az aljnövényzet égetéssel történő tervszerű irtását.

Erre a pillanatra vártak Queensland államban. Chinchilla városban eleredt az eső, és korlátozott területeken, kisebb csapadék hullott ugyan a bozóttüzek által leginkább sújtott Victoria és Új-Dél-Wales államok más körzeteiben is, de sok helyen még izzik az aljnövényzet. A mostani csapadék nem olt el minden tüzet, de nagyban megkönnyíti az oltást. Az ország keleti partvidékén még mindig száz tüzet tartanak nyilván.

Ausztráliában egy Magyarországnál is nagyobb területen pusztítottak bozóttüzek. 29 embert halt meg, több mint 2 ezer ház égett le és hatalmas károkat szenvedett az állatvilág is.

A Kenguru-szigeten nagyon nehéz helyzet alakult ki a bozóttüzek miatt. A tűz a sziget területének felén károsította a növényzetet és a mi csodálatos és egyedülálló vadvilágunkat. Sok évbe is bele fog telni, amíg a környezet regenerálja magát

- közölte a környezetvédelmi miniszter egy állatkórházban. A létesítményben 300 égési sérüléseket szenvedett állatot gyógyítottak az elmúlt napokban, amelyek közül 100 koala, a többi wallaby, oposszum, kenguru, hüllő, madár és van pár házi kedvenc is, akiket gazdáik hoztak be a kórházba,

Komolyabb csapadékot a március elejétől május végéig tartó őszi időszakban várnak, de a meteorológiai szolgálat szerint az átlagosnál több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a három éve tartó szárazság.

A szárazságot a globális felmelegedés számlájára írják, de amellett hozzá nem értésre is szükség volt ahhoz, hogy ilyen súlyos katasztrófa alakuljon ki az országban. Az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége a környezetvédelemmel kampányoló baloldali zöldeket vádolja azzal, hogy felelőtlenül megtiltották az aljnövényzet égetéssel történő, tervszerű. ellenőrzött irtását.

Ausztráliában mindig is gyakoriak voltak a bozóttüzek, ami ellen a bennszülöttek úgy védekeztek, hogy a hideg évszakban rendszeresen égették az aljnövényzetet. Ezt a gyakorlatot az európai telepesek is folytatták, de később betiltották, mondván az kárt tesz az aljnövényzet ökoszisztémájában. A helyi hatóságok még azt a farmert is megbüntették 100 ezer ausztrál dollárra, aki úgy védte meg családja házát, hogy egy keskeny sávban kivágta a fákat és leégette az aljnövényzetet körülötte. A farmernek az jelenthet vigaszt, hogy a környéken minden épület leégett, csak az ő háza maradt épségben.

HírTV