2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

A BLM-alapító 1,4 millió dolláros házat vásárolt egy fehérek lakta övezetben

Magyar Nemzet

2021. április 11., vasárnap 16:20

A Black Lives Matter mozgalom társalapítója, a 37 éves Patrisse Cullors tágas, 1,4 millió dolláros ingatlant vásárolt magának a Los Angeles közelében lévő Topanga-kanyonban. A névleg a fekete életek fontosságáért harcoló szervezet alapító tagjának háza egy fehérek lakta övezetben áll – olvasható a V4NA.com-on.

Patrisse Cullors – aki művésznek, szabadságharcosnak és „képzett marxistának” vallja magát – három hálószobás, három fürdőszobás luxusotthonához vendégház és tágas udvar is tartozik.

A nő 2018-as emlékiratában még arról mesélt, hogy egyedülálló anya nevelte fel három testvérével egy szegény környéken. Olyan házban laktak, ahol emlékei szerint levált a festék a falakról, a kaput nem lehetett zárni és nem működött a kaputelefon.

Cullors új otthona már egészen másképpen fest. Sok kritika éri miatta „saját” köreiből is, úgy tartják, hogy a hivalkodó ház ellentmond a társadalmi igazságosság missziójának, amelyet a BLM (elméletileg) képvisel.

Jason Whitlock neves sportújságíró például azt írta, Cullorsnak „nagyon sok más lehetősége” lett volna a lakhelyének megválasztásakor, de ő Kalifornia „egyik legfehérebb helyét választotta” ki magának. „Ez egy választás, tesó” – jegyezte meg.

A BLM-et Patrisse Cullors 2013-ban alapította Alicia Garzával és Opal Tometivel közösen, de közülük jelenleg már csak Cullors tevékenykedik a mozgalomban. Az sajtóértesülések szerint nem világos, hogy a nő a BLM-től kap-e pénzt, és kitérnek arra is, hogy a mozgalmat a finanszírozás átláthatatlansága miatt ellentétek feszítik.

Az AP számolt be arról, hogy a BLM 2020-ban 90 millió dollár adományt kapott, ám abból (például) Michael Brown családja – akinek megölése miatt indult eredetileg az életvédő mozgalom – nem kapott segítséget.

Mint ismeretes, a BLM tavaly vált széles körben ismertté azon zavargások révén, amelyek a fekete George Floyd halállal végződött letartóztatása után törtek ki.

 

Fotó: Magyar Nemzet

 

Magyar Nemzet