2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A bevándorlási szabályok reformjáról tárgyalnak

Hír TV

2018. június 15., péntek 17:01, frissítve: péntek 18:32

Saját bevándorlási javaslatcsomagot készít az olasz kormány az európai unió következő csúcstalálkozójára. Ezt az olasz miniszterelnök közölte, miután a francia államfővel találkozott. A héten Emanuell Macron cinikusnak és felelőtlennek minősítette, hogy az olasz kormány nem engedett kikötni egy migránsokat szállító hajót. A kijelentés miatt Rómában bekérették a francia nagykövetet, majd Macron telefonon kért bocsánatot.

Az Aquarius, azaz vízöntő nevű hajót, 629 emberrel a fedélzeten a hét elején fordította vissza az olasz hatóság Szicíliából. Az utasok között terhes nők és kisgyerekek is voltak, őket azóta gyorsabb hajókon elszállították. A hajót német és francia segélyszervezetek üzemeltetik, ezért az olasz és francia kormány egymást kezdte kritizálni az ügy miatt.

„Az olasz hatóságok úgy vették át a hajó felügyeletét, hogy az Aquarius líbiai vizeken hajózott. A kikötés elutasítása így cinikus és felelőtlen döntés volt” – véli Benjamin Griveaux francai kormányszóvivő.

A francia üzenet miatt Rómában bekérették az olasz nagykövetet, Emanuell Macronnak pedig végül telefonon kellett bocsánatot kérnie az olasz kormányfőtől, különben Giuseppe Conte nem lett volna hajlandó elutazni hozzá az előre tervezett bevándorlási egyeztetésre.


„Komolyan úgy gondolom, hogy a migrációra nem lehet országonként más választ adni. Csak európai válasz létezhet, ahogy a szolidaritásnak is közösnek kell lennie” – mondta Macron.

A bevándorlás lesz a június végi EU-csúcs fő témája is. Az olasz miniszterelnök közölte, kormánya saját bevándorlási tervcsomagot készít. „Sokszor mondtuk már, ma is megismétlem, a dublini szabályrendszeren változtatni kell. Olaszország ellenzi a jelenlegi reformterveket, ezért saját javaslatcsomagot készítünk, az európai partnereinkkel együtt” – fogalmazott Conte.

Az olasz hatóságok egyébként csak az Aquarius hajót nem engedte kikötni, azóta több migránsokat szállító hajót beengedtek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!