2019. november 11.,
hétfő, Márton napja

A belügyminiszter lemondását követeli a francia jobboldal

Hír TV

2019. október 7., hétfő 08:58

A francia belügyminiszter lemondását és parlamenti vizsgálatot követelnek a jobboldali pártok a párizsi késelés kapcsán. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke közölte: a tárcavezetőnek végre vállalnia kell a felelősséget és távoznia kell.

Christophe Castanert ugyan elismerte, hogy történtek hiányosságok a párizsi késelés kapcsán, de lemondani nem hajlandó. A belügyminiszter szerint a rendőrségen belüli működési zavarok akadályozták meg az iszlamista támadó kiszűrését. A 45 éves férfi radikalizálódásáról tudtak kollégái, de ezt nem jelentették.

A párizsi rendőr-főkapitányságon négy áldozatot követelő késes ámokfutó az iszlám radikális nézeteit vallotta, a szélsőséges szalafista iszlamista mozgalomhoz tartozó emberekkel állt kapcsolatban, és tudatosan tervezte meg mostani tettét - mondta szombati sajtótájékoztatóján Jean-Francois Ricard, a francia terrorelhárítási ügyészség vezetője.

A 45 éves támadó - akit a helyszínen agyonlőttek - 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, konyhakésekkel gyilkolt csütörtökön. Eleinte a párizsi ügyészség még szándékos emberölés és emberölési kísérlet ügyében indított vizsgálatot, a francia terrorelhárítási ügyészég csak pénteken vette át az ügyet a bűnügyi nyomozók által addig gyűjtött bizonyítékok alapján. Tette ezt azután, hogy kihallgattak a támadó környezetéből több személyt, köztük felségét is, illetve megvizsgálták mobiltelefonját.

Az első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a 45 éves Michael Harponról környezete tudta, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit.

Hír TV - MTI