2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

7 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok Németországban 2016 óta

7 merényletet hiúsítottak meg Németországban 2016 óta - közölte a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője. Holger Münch kiemelte: a berlini karácsonyi merényletet is meg lehetett volna akadályozni, ha a hatóságok körültekintőbben járnak el és figyelembe veszik a korábbi figyelmeztetéseket. Franciaországban 60 merényletkísérletet hiúsítottak meg 2013 óta.

  • 7 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok Németországban 2016 óta

Németországot az elmúlt években számos merénylet rázta meg. A legsúlyosabb terrortámadás 2016-ban történt, amikor a berlini karácsonyi vásár forgatagába hajtott bele egy lopott kamionnal egy tunéziai terrorista. A véres akcióban 12 ember halt meg és 50-en sérültek meg.

Az elkövető a börtön töltött évei alatt vált radikalizálódott dzsihadistává. Anis Amrit a merénylet után napokig keresték, végül Milánóban végeztek vele az olasz rendőrök. A bűnüldöző szervek ugyan megfigyelték a terroristát, de úgy gondolták, hogy nem jelent biztonsági fenyegetést és nem vették komolyan az általa jelentett fenyegetést.

A német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott cikkében úgy fogalmazott: Németországban a 2016-os véres támadás óta már sokkal hatékonyabb a terrorelhárítás. Holger Münch arról számolt be, hogy a berlini karácsonyi vásáron elkövetett terrorakció óta 7 merényletet hiúsítottak meg.

A kormányzati szerv első embere szerint a hatóságok már nemcsak a bűncselekmény körülményeivel foglalkoznak, hanem utánanéznek az elkövető előéletének is.

Münch kiemelte: 2016-ban több hibát is vétettek. Anisz Amri esetében. Nem volt sikeres az idegenrendészeti eljárás, emellett nem kapcsolták össze a hatóságok a különböző tartományokban a tettes ellen folyó büntetőeljárásokat, valamint nem vették figyelembe azokat a jeleket amelyek arra mutattak, hogy Amri potenciális veszélyt jelent.

A bűnügyi hivatal vezetője hangsúlyozta: 2013 óta az iszlamista fenyegetések száma ötszörösére nőtt, ezért a bűnüldöző szerveknek még éberebbnek kell lenniük. 

Franciaországban 60 merényletkísérletet hiúsítottak meg 2013 óta, legutóbb október elején egy gépeltérítési akciót. Franciaországban az elmúlt években csaknem 300 ember vesztette életét különböző terrortámadásokban.

Nagy-Britanniában 2017 március óta 24 terrorakciót akadályoztak meg. A londoni rendőrség terrorelhárító és különleges műveleti szolgálatának vezetője szerint a legnagyobb veszélyt továbbra is a radikális iszlamizmus jelenti.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!