2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

18 letartóztatás a franciaországi zavargásokban

Rendőrök csaptak össze a francia tüntetőkkel. Több tízezer tüntető vonult fel a országszerte, hogy tiltakozzon az üzemanyagadó ellen. A zavargások során eddig 18 embert tartóztattak le. A több mint egy hete zajló tüntetéssorozat Emmanuel Macron, francia elnök számára nagy kihívást jelent, többen az elnök lemondását követelik.

  • 18 letartóztatás a franciaországi zavargásokban

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a francia rendőrség, amikor a demonstrálók megpróbálták áttörni a Champs-Élysées sugárúton felállított kordont, hogy megközelítsék az elnöki rezidenciát. A tömeg a francia himnuszt énekelte és felváltva skandálta hogy „Macron mondjon le” és „tolvaj Macron”.

Mintegy 30 ezer ember gyűlt össze a francia fővárosban szombat délelőtt, hogy az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozzon. A szombati demonstrációra a hatóságok az Eiffel-torony előtti Mars téren adtak engedélyt.

A francia belügyminiszter a Nemzeti Front vezetőjét okolta a zavargásokért. „A helyzet kiéleződése Marine Le Pennek köszönhető, aki a tüntetőket bátorította, hogy menjenek a Champs-Élysées-re, és mintegy 5000 ember így is tett. Látjuk, ahogy a szélsőjobboldal azon munkálkodik, hogy barikádokat építsen a sugárúton. A biztonsági erőink számítottak erre, így minden akadályt egyenként távolítanak el. A rendőrség olyan technikákat alkalmaz, amivel nem okoznak sérüléseket. Ilyenek a könnygáz és a vízágyú, ezeket tudják alkalmazni a rendzavarók visszaszorítására” – nyilatkozta Christophe Castaner.

Az úgynevezett sárga mellényes mozgalom több mint egy hete kezdte tiltakozását Emmanual Macron, francia elnök gazdaságpolitikája ellen, országszerte számos településen torlaszoltak el az utakat és autópályákat

Az üzemanyag ára az elmúlt évben 23 százalékkal növekedett Franciaországban, amit leginkább adóemelés okozott. A kormány a környezetbarát közlekedést ösztönözné, ezért januártól újabb terheket vetne ki – ezért vonultak utcára a franciák.

A zavargások este is folytatódtak, a tüntetők égő lámpásokat engedtek a levegőbe, felgyújtották a barikádokat, a rendőrök által emelt kordonokat pedig elmozdították. Országszerte mintegy 100 ezren vettek részt a demonstrációkon, csak Párizsban több mint 8 ezren voltak az utcákon. Az elmúlt héten a tüntetésekben többen is életüket vesztették.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!