2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

14 jelölt indul a romániai elnökválasztáson

Megkezdődött az elnökválasztás Romániában. Az erdélyi magyar pártok eltérő stratégiával kampányoltak. Amíg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség teljes erőből mozgósítja az embereket, addig a Magyar Polgári Párt hallgat, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig a lelkiismereti részvételre és szavazása buzdít. Utóbbiak az összpárti egyeztetés hiányát is nehezményezték.

  • 14 jelölt indul a romániai elnökválasztáson

A vasárnapi elnökválasztáson 14 jelölt száll harcba az államfői székéért. Az egyetlen magyar aspiránst a Romániai Magyar Demokrata Szövetség indította Kelemen Hunor személyében.

"Nekünk minden egyes választáson ott kell lenni, és föl kell mutatni az erős közösséget. Másrészt meg az első fordulóban van a jó választás. De lehetséges egy jó programot vagy egy jó jelöltet választani magyar embereknek is, és román embereknek is. A második forduló előtt majd ráér eldönteni, hogy melyik a kisebbik rossz. Ezért én mindenkit arra kérek, és arra biztatok, hogy november 10-én jöjjön és szavazzon rám!"

- tette hozzá Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje.

Jó hangulatú, kölcsönös tiszteleten alapuló pozitív kampányt folytatott az RMDSZ – mondja Tánczos Barna szenátor. Úgy véli, a romániai magyarokat foglalkoztató problémák mellett olyan témák is napirendre kerültek, amelyekről nem beszélnek a román jelöltek.

"Ilyen az oktatás, az ország minden állampolgárát érintő oktatási rendszer, ilyen a környezetvédelem, amely ugyancsak egy óriási kihívás nem csak Románia, hanem egész Európa és az egész világ számára. Kimondottan jó hangulatú, és pozitív jellegű, kölcsönös tiszteleten, respekten alapuló kampányt tudtunk végigvinni."

- jegyezte meg Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora.

Másként látja a helyzetet az Erdélyi Magyar Néppárt. Az politikai erő alelnöke nehezményezi, hogy nem történt többpárti egyeztetés a romániai magyarság problémáit érintő kérdésekben.

"Ezért nem tudunk mi arra buzdítani, hogy menjenek, szavazzanak erre vagy arra. És ezért buzdítjuk arra az embereket, hogy menjenek el szavazni, de a lelkiismeretük szerint szavazzanak! Éljenek azzal a joggal, hogy szavazhatnak!"

- mondta Vinczellér Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.

Vinczellér Árpád szerint: az RMDSZ figyelmen kívül hagyta azokat a magyar szavazókat, akik évek óta távol maradnak az urnáktól.

Bár kevés az esély arra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltje bejut a második körbe. Kelemen Hunor indulása mégis szimbolikus jelentőségű: a ráadott voksokkal ugyanis politikai közösségének erősségét tudja bizonyítani, amivel számolnia kell a románoknak és az Európai Uniónak is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!