2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

110 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világban

  • 110 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világban

110 millióra növekedett a koronavírus fertőzöttek száma a világban. Ez az adat csak a regisztrált eseteket tartalmazza, ezért a fertőzöttek valós száma ennek a sokszorosa lehet.

Továbbra is hiány van oltóanyagból, a szegény országok hatalmas lemaradásban vannak a lakosság átoltottságában. Ráadásul dél-afrikai kutatók szerint az AstraZeneca/Oxford vakcinája nem kellően hatékony az itt megjelent mutáns vírusvariánssal szemben.

110 millió fölé emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzések száma a világban a hivatalos adatokat összegző Worldometers internetes portál szerint. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már csaknem 28 millióan fertőződtek meg.

Indiában 11 millió, Brazíliában pedig majd 10 millió a fertőzöttek száma.

Oroszországban 13 ezer alá csökkent a napi esetszám, ami az október 9. óta mért legalacsonyabb érték. Az ország hátrébb került a fertőzöttségi listán, már az Egyesült Királyság is megelőzi 4 millió esettel.

Főleg a fejlődő országokban kell fenntartásokkal kezelni a hivatalos statisztikát. Dél-Afrikában az egészségügyi minisztérium másfél millió fertőzöttről tud, holott a valós érték ennek bizonyosan a sokszorosa. A járvány pusztító hatással van az ország gazdaságára és társadalmára.

Az elnök tömeges oltást és a vakcinavásárlások gyorsítását ígérte, amit az tesz sürgetővé, hogy itt jelent meg a korábbiaknál gyorsabban terjedő vírusvariáns is. A mutáns vírus ellen a dél-afrikai tudósok szerint nem eléggé hatékony az AstraZeneca és az Oxordi egyetem által közösen kifejlesztett vakcina, amiből egymillió adagot már leszállított a cég, és további félmillióra van szerződése az országnak. A vakcinákat nem fogják felhasználni, azokat más afrikai országoknak adják át.

A kieső mennyiséget a Johnson&Johnson oltásával helyettesítik, amelyből már meg is érkezett az első szállítmány az országba. Ebből az oltóanyagából elég lesz egyetlen dózis is, ráadásul hűtést sem igényel.

A Johnson&Johnson február 8-án az amerikai, február 16-án pedig az Európai gyógyszerfelügyeleti ügynökséghez adta be engedélyezési kérelmét.

Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az amszterdami ügynökség várhatóan március közepéig teszi közzé. Vagyis akkorra, amikor azzal már javában oltanak majd nem csak Dél-Afrikában, de az Egyesült Államokban és más országokban is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!