2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

0,3 százalék volt a különbség, elhúzódhat a kormányalakítás

A kormányzó Szociáldemokrata Párt vezette szövetség nyerte a parlamenti választást Svédországban – száz éve nem látott rossz eredménnyel. A majdnem teljes feldolgozottság alapján a balközép párt több mint 40 százalékot szerzett, ez történelmi mélypontot jelent a számukra. A harmadik helyen a bevándorlásellenes Svéd Demokraták végeztek, a több mint 17 százalékos eredmény azonban elmaradt a várakozásoktól. Mivel egyik politikai tömb sem szerzett többséget, a kialakult erőviszonyok alapján elhúzódó kormányalakítás várható a skandináv államban.

  • 0,3 százalék volt a különbség, elhúzódhat a kormányalakítás

Egyik politikai tömörülés sem szerzett többséget, mindenki győztesnek tartja magát Svédországban – derült ki a parlamenti választás nem végleges eredménye után. A balközép erők szövetsége, a kormányzó szociáldemokraták és zöldek, valamint a baloldal több mint 40 százalékot kapott. A legtöbb szavazatot ugyan a svéd szociáldemokraták szerezték, de a 4 évvel ezelőtt eredményükhöz képest 3 százalékot veszítettek és 28 százalékos eredményükkel történelmi mélypontra estek vissza. Utoljára 1911-ben kaptak ilyen kevés voksot.

„Jobb eredményt szerettem volna látni, ez kétségtelen. De ennek ellenére, a szavazók szerint a Szociáldemokraták a legnagyobb párt” – mondta Stefan Löfven balközép miniszterelnök, aki eddig is egy kisebbségi szociáldemokrata-zöld kormány élén állt. A Baloldali Párt kívülről támogatta a koalíciót.

A második helyet a jobbközép pártokat tömörítő Szövetség nyerte el, mindössze 0,3 százalékkal szereztek kevesebbet. Igaz, csak a blokkon belüli kisebb pártoknak, a Kereszténydemokratáknak, és a Centrumnak köszönhetően, a Mérsékeltek is veszítettek a támogatottságukból.

„A svéd emberek új parlamentet választottak, a jobbközép Szövetség nagyobb, mint a kormány. Ennek a kormánynak lejárt az ideje. Soha nem is kellett volna megszületnie, most pedig le kellene mondania” – mondta Ulf Kristersson, a jobbközép ellenzék vezetője, aki kormányalakítást ígért.

Harmadik lett, mégis győztesnek tartja magát a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetője is, hiszen az előző választáshoz képest, körülbelül 5 százalékkal kaptak többet.

„Tudjátok, Svédország barátai? Azt mondták a tv-ben, nehéz győztest hirdetni. Én tudom, ki nyerte ez a választást: A Svéd Demokraták!” – jelentette ki Jimmie Akesson.

Bár a felmérések előzőleg a majd 18 százaléknál többet jósoltak nekik, a populista pártvezető bejelentkezett a királycsináló szerepre. A radikális párt elsősorban a 2015-ös migránsválságnak köszönheti megerősödését: 163 ezer menekült érkezett a tízmilliós skandináv államba. A bevándorlásellenes párt a megnőtt bűncselekmények számáért a tömeges menekültáradatot hibáztatta. A nyitottságáról híres ország baloldali kormánya végül több szigorítást is bevezetett: lezárták a határt, megnehezítették a családegyesítéseket, és egyre több menedékkérőt toloncoltak ki az országból.

„Felkészültem a tárgyalásra az összes többi párttal. Felkészültem, hogy az összes párttal együttműködünk. Különösen a Ulf Kristersson hívom egyeztetésre, hogy a jövőben, hogyan lehet kormányozni Svédországot” – szólt a felhívás a jobbközép vezetőjének.

Az ajánlatot azonban mindkét nagy párt vezetője határozottan elutasította. A végeleges eredményeket szerdára ígérik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!