2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Visszavágott Törökország az Iszlám Államnak

2015. július 24., péntek 20:58, frissítve: szombat 12:37

Összehangolt akciót hajtott végre a török rendőrség és a hadsereg az éjjel az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Csaknem háromszáz terrorizmussal gyanúsított személyt vettek őrizetbe, a légierő pedig a terrorszervezet határ menti állásait bombázta. Közben Szíriában a kormányerők megközelítettek egy, a világörökségi listán szereplő ókori romvárost, amelyet még májusban foglalt el az Iszlám Állam.

Szíriai célpontok bombázására készülő gépek egy török támaszponton. A török légierő egyelőre csak a határhoz közeli településeket támadja, de hamarosan a szomszédos ország légterébe is behatolhatnak, miután Törökország csatlakozott az Iszlám Állam-ellenes amerikai vezetésű katonai koalícióhoz. Ankara katonai repterei használatát is lehetővé tette a légi hadjáratban részt vevő többi országnak.

„Reggel a hadsereg százszázalékos hatékonysággal megsemmisítette az Iszlám Állam Törökországot fenyegető állásait” – mondta a török miniszterelnök.

A légi támadásokkal párhuzamosan Isztambulban a rendőrség razziázott, csaknem háromszáz terrorizmussal gyanúsított személyt vettek őrizetbe. A török kormány egészen a hétfői, 32 halálos áldozatot követelő merényletig tartózkodott a szélsőséges szervezet elleni fellépéstől, mert attól tartott, hogy ezzel a kurdokat segítené.

„A nemzetünk biztonságát fenyegetik. A török állam és a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket” – hívta fel a figyelmet a török államfő.

Közben a határ túloldalán, Szíriában folytatódtak a harcok a kormányerők és az Iszlám Állam között. A hadsereg az ókori Palmüra városa felé nyomul, ahonnan májusban szorította ki őket a terrorszervezet.

„A szíriai kormánycsapatoknak az a céljuk, hogy tovább haladjanak Palmürába és felszabadítsák a környéket. Mi megvédjük az ókori várost, amely nagy fontos és szent hely számunkra” – húzta alá a szíriai egységek parancsnoka.

Az Iszlám Állam tagjai állítólag taposóaknákat telepítettek a város környékén, hogy megakadályozzák a szíriai katonák visszatérését. A front mindössze három kilométerre van a római kori oszlopoktól. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a harcok mekkora károkat okoztak a világörökség részének számító Palmürában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!