2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Vége a hitelprogramnak: megrohanták a bankautomatákat

2015. június 27., szombat 19:22, frissítve: vasárnap 09:53

Nem hosszabbítják meg a görög hitelprogramot – így döntöttek az eurózóna pénzügyminiszterei, miután Athén bejelentette, hogy népszavazáson kéri ki a görög lakosság véleményét a várható újabb megszorításokról. A Hír TV-nek nyilatkozó közgazdász szerint a döntéssel egyre nagyobb az esélye annak, hogy Görögország kikerül az eurózónából és az eurót ismét a drachma váltja fel. A lakosság az államcsődtől tartva megrohanta a bankautomatákat.

Tizenkilenc pénzügyminiszterrel kezdte ülését szombat délután az euróövezeti tárcavezetőket tömörítő Eurócsoport ülése, hogy a 24. órában megegyezésre jusson a görög adósságválságról. Estére azonban csak 18-an maradtak: a görög pénzügyminiszter, Jánisz Varufakisz ugyanis idő előtt elhagyta az üléstermet. Távozása akár szimbolikus lehet: hamarosan az egész ország búcsút inthet az euróövezetnek.

A Eurogroup a görög kormányt tette felelőssé a kudarcért: szerintük Athénnak nem lett volna szabad népszavazást bejelentenie azokról az új megszorításokról, intézkedésekről,  amelyeket a nemzetközi hitelezők követeltek tőle a hitelprogram utolsó részletének kifizetéséért.

„A görög kormány megszakította a tárgyalási folyamatot, elutasította a javaslatokat, és sportszerűtlen módon a görög emberek elé terjeszti azokat, és azok elutasítására biztatja őket. Arra a következtetésre kell jutnunk, hogy bármilyen sajnálatos is, de a görög hitelprogram kedd este le fog járni” – mondta el Jeroen Dijsselbloem, a Eurogroup elnöke.

Görögország tehát nem kapja meg a hitelcsomag utolsó részét, és így nem fogja tudni törleszteni tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak.

Athén viszont azt állítja: azzal, hogy az Eurócsoport nem fogadja el a népszavazást, a demokrácia alapjait támadja.

„Ez az elutasítás biztosan rombolni fogja az Eurócsoport mint demokratikus intézmény hitelességét, és attól tartok, hogy ez a károsodás tartós lesz” – fogalmazott Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

Az alku elmaradása miatt megnőtt az esély arra, hogy Görögország kiessen az eurózónából. A görög lakosság  emiatt megrohanta a bankokat, és egyre többen veszik ki euróban félretett megtakarításaikat attól tartva, hogy a pénzintézetek hétfőn már ki sem nyitnak.

Szakértők szerint a görögöknek választaniuk kell a megszorítások elutasítása és az eurózóna-tagság között.

„A népszavazásnak mindenképpen értelme van, hiszen a Sziriza nevű párt azzal kapott felhatalmazást januárban, hogy egy: a megszorításoknak legyen vége, kettő: Görögország maradjon benn az eurózónában. Na, most az látszik az elmúlt fél évből, hogy ez a kettő dolog együtt nem fog menni” – fejtette ki Pogátsa Zoltán közgazdász.

Görögország el tudja magát tartani saját bevételeiből. Az újabb megszorításokra azért lenne szükség, hogy az ország törleszteni tudja adósságát hitelezői felé. Szakértők szerint lehetséges, hogy Athén szelektív csődöt jelent majd: az IMF-nek nem fog fizetni, a magánhitelezőknek viszont igen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!