2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Vasárnapi nyitás: van olyan multi, amely már holnap kinyitja minden üzletét

2016. április 16., szombat 18:05, frissítve: vasárnap 10:55

Készülnek az áruházláncok a vasárnapi újranyitásra, de számítanak erre a vásárlók is. Van olyan külföldi hipermarketlánc, amely 3-szoros bért fizet dolgozóinak a vasárnapi munkavégzésért, más üzletek viszont teljesen új nyitvatartási rendre készülnek, ezért holnap még nem nyitnak ki.

A korábbi hónapoktól eltérően nem taposták egymás sarkát a vásárlók ebben a zuglói hipermarketben. A legtöbben csak nézelődtek szombaton délben, tudva, hogy ha valami kimarad a kosárból, vasárnap visszatérhetnek. „Az az igazság, hogy holnap is szeretnénk vásárolni, úgyhogy örülünk neki alapvetően. A dolgozóknak nyilván más a véleménye, én nem dolgozom ebben a szférában, úgyhogy nekem alapvetően jó hír” – mondta Oltyán Tamás.

Alig 24 órája hatályos a vasárnapi boltzárról szóló törvény eltörlése, az üzletláncok sorra jelentik be, hogy kinyitnak-e már most vasárnap. A Tesco minden boltja várja a vásárlókat, azok a dolgozók pedig, akik vállalják a vasárnapi munkavégzést, háromszoros pénzt vihetnek haza. „Április 17-én 147 áruházban várjuk a vásárlókat. Ezekben az áruházakban kizárólag azok a kollégák fognak majd dolgozni, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést. A törvényben meghatározott pótlékon túl további ötven százalék extra pótlékot kapnak köszönetképpen ezek a kollégák, ez összesen 200 százalékos bérpótlékot jelent a vasárnapi napra” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

Hasonló elvet vallanak a Penny Marketnél is. Az áruház minden boltja kinyit, a munkáért itt is 200 százalékos pótlék jár. Nyitva lesz a Hervis és az Auchan is, de az Aldi is kinyitja kapuit. A franchise-rendszer miatt a CBA és a Coop üzletek saját hatáskörben döntenek a vasárnapról. A SPAR-csoport viszont csak a korábban betervezett üzleteket nyitja ki. „A Spar Magyarország felelős vállalatként a dolgozók érdekeit középpontba emelve úgy döntött, hogy ezen a héten vasárnap, csak azon a 67 helyszínen tart nyitva, amely helyszínek kinyitása a vasárnapi munkavégzésről szóló törvény módosítását megelőzően már be lett tervezve. Cégünk célja az, hogy a következő vasárnap a lehető legtöbb helyszínen, az összes helyszínen nyitva tudjunk tartani” – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Április 17-én zárva lesz a Dechatlon, a Media Markt és a Lidl is. Nem nyit ki egyelőre az IKEA sem, amelyik egyébként új nyitvatartási rendre készül. „Jelenleg még vizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk átalakítani úgy a működésünket, hogy vissza tudjunk állni a régen megszokott nyitva tartásra, tehát 7-ből 7 napon nyitva leszünk, de nem most vasárnaptól. Amint megszületik ez a döntés, kommunikálni fogjuk. Nagyon fontos számunkra az, hogy a vásárlók számára is kényelmes vásárlási élményt tudjunk biztosítani, de szeretnénk, hogyha a dolgozóink is fel tudnának készülni az újragondolt nyitva tartásra” – nyilatkozta Varga-Nagy Eszter, az IKEA PR-vezetője.

A kereskedelemben dolgozóknak a vasárnapi munkavégzésért a törvény szerint 50 százalékos bérpótlék jár, de a munkáltatók saját hatáskörben fizethetnek többet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!