2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Újabb földrengés, több mint 70 halott

2016. április 17., vasárnap 08:00, frissítve: vasárnap 17:14

Földrengés követelt több mint 70 halálos áldozatot Ecuadorban. További 500 személy megsérült. A Richter-skála szerint 7,8-as földmozgás után nem rendeltek el szökőárriadót, de az ország alelnöke arra kérte a part mentén élőket, siessenek magasabban fekvő területekre. Az epicentrum 19 kilométeres mélységben, a tengerpart közelében volt, de a rengéseket még a fővárosban, Quitóban, valamint Kolumbiában is érezték.

Guayaquil Ecuador legnagyobb városa, az ország déli részén fekszik, 300 kilométerre délre a rengések epicentrumától. A Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földmozgás az észak partszakaszon történt, csaknem egy percig tartott, de több nagy erejű utórengés követte. Házak omlottak össze, falak repedtek meg a természeti csapásban. Sok áldozat a romok alatt rekedt, mások viszont a káoszt kihasználva fosztogatásba kezdtek. Sok helyen megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

A fővárosban, Quitóban is érezték a földmozgásokat. A történtek miatt az emberek pánikszerűen menekültek az utcára. Közben a latin-amerikai ország elnöke megszakította olaszországi útját és üzenetben biztosította együttérzéséről az áldozatok hozzátartozóit.

Hazatéréséig az alelnököt bízta meg a feladatok irányításával. A kormány szükségállapotot rendelt el, és mozgósították a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására. A part mentén lakókat arra szólították fel, siessenek magasabban fekvő területekre. „Nem adunk ki szökőárriadót, csak figyelmeztetést a part menti területeken. Az egész hadsereget és a rendőrséget riadóztattuk, hogy megvédjük az embereket. Több helyen nincs áram a tektonikus mozgások miatt” – mondta Jorge Glas, Ecuador alelnöke.

A kár előzetes becslések szerint átszámítva meghaladja a 80 milliárd forintot. Nem sérült meg viszont Ecuador legnagyobb kőolaj-finomítója, amelyet csak biztonsági okokból állítottak le egy időre.

Csütörtökön és pénteken Japánban pusztított földrengés. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!