2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Újabb erős földrengés rázta meg Nepált

2015. május 12., kedd 10:24, frissítve: kedd 18:22

Már legkevesebb 46 halottja van az újabb földrengésnek Nepálban és több mint 1100-an megsérültek.

Az újabb földrengés több mint két héttel a 8400-nál is több halálos áldozatot követelő földmozgás után történt. Epicentruma a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, 18 kilométer mélyen, a kínai határ közelében, a Mount Everest alaptáboránál következett be.

Ezt az újabb rengést is érezték Indiában. Új-Delhiben az emberek az utcákra szaladtak. „Az osztályban voltunk, amikor az egyik diák bejött sikoltozva, hogy földrengés van. Azt hittük, viccel, de aztán rájöttünk, hogy nem. Azután kirohantunk” – mesélte egy Új-Delhiben tanuló diák, aki szerint mindössze néhány másodpercig tartott a földmozgás.

A himalájai országban közben még a több mint két héttel ezelőtti földrengés utáni munkálatokat végzik. A nepáli hadsereg több mint 110 embert mentett ki a lavinák sújtotta Langtang-völgyből. Azt remélik, hogy még az esős időszak beállta előtt tudnak végezni a segélyezéssel.

„A dolgok állása szerint a segélyezési szakasznál tartunk – közölte Binoj Basnyat, a nepáli hadsereg tábornoka. – Szeretnénk a monszun előtt befejezni ezt a munkát. Ez sátrak építését és az emberek élelmezését jelenti. Az újjáépítési szakaszban más dolgokra is szükség van, de biztos vagyok benne, hogy a kormány előáll a szükséges teendőkkel.”

Az ENSZ szerint körülbelül 250 ezer épület semmisült meg teljesen, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott. A természeti csapás miatt százezrek továbbra is sátrakban laknak. Ráadásul a nemzetközi segélyek elmaradnak az országok által ígért támogatástól. A 415 millió dollárnak csak az 5 százaléka érkezett meg Nepálba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!