2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Tűzvész: 20 ezren tüntettek Bukarestben

2015. november 4., szerda 11:40

Több mint 20 ezren vonultak utcára Bukarestben kedd este a több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvész felelősségét egymásra hárító hatóságok, a Ponta-kormány és a kerületi polgármester lemondását követelve. Sokan Cristian Popescu Piedonet tartják felelősnek, mert engedélyezte, és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó klub működését.

Ezrek vonultak utcára kedd este Bukarestben, hogy a korrupció ellen demonstráljanak. A békés tüntetők a román kormányfő, a belügyminiszter és a román főváros negyedik kerületét vezető polgármester lemondását követelték. „Nagyon elkeseredett vagyok azért, ahogy ez az ország működik, eddig talán elfogadtuk a korrupciót mert nem voltak halálos áldozatai de most már ennyi halálos áldozattal nem engedhetjük,hogy ez továbbra is így legyen, tennünk kell valamit” – mondta egy bukaresti fiatal.

Ponta helyettesét hatalmi arroganciával és visszaéléssel vádolják, amiért rendszeresen rendőri felvezetéssel száguldozik Romániában. Két héttel ezelőtt egy, a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett, utóbb kiderült, a belügyminiszter a konvojjal csupán otthonáig kísértette magát.

A múlt heti tragikus tűzvész miatt elkeseredett és felháborodott bukaresti tüntetőknek nincsenek politikai céljaik, a korrupt politikai osztály ellen lázadtak fel. „Azt hiszem ez a megfelelő pillanat, hogy fellázadjunk, azért most jöttünk mi mert most már az életünk is veszélyben van, igazságot szeretnénk, és normális országot, jogot kérünk az életünkhöz, az élethez, szomorú de ezt kérjük” – fogalmazott egy fiatal egyetemista.

A tüntetők szerint a múlt pénteki tűzvész miatt is olyan emberek fognak felelni a törvény előtt akik közvetve nem is felelősek a tragédiáért, szerintük Victor Ponta miniszterelnöknek nem a fogyasztóvédelem vezetőjét kellett volna felfüggeszteni tisztségéből, hanem neki kellett volna távoznia az ország éléről. „Olyan ez a román rendszer, mint egy mérges polip, nem működik, egészen az 1989-es forradalomtól kezdve a politikai osztályt le kell cserélni, annyi fiatal meghalt, ki fizet a  halálukért?” – mondta egy tüntető.

A bukaresti klub három tulajdonosát kedden harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bukaresti ügyészség. A román főügyész azt ígérte: minden felelőst előállítanak, akár az állami szervek vezetői közül is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!