2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Teljes a káosz Dél-Afrikában, többen meghaltak

2015. április 19., vasárnap 07:00, frissítve: vasárnap 14:29

Dél-Afrikában tettlegességbe csapott át a bevándorlásellenesség, a nagyobb városokban napok óta tartanak a zavargások, amelyek halálos áldozatokat is követeltek már. Bár az ország az egyik legfejlettebb Afrikában, a szegénynegyedekben négyből három embernek nincs munkája.

Dél-Afrika legnépesebb városában napok óta tüntetnek a bevándorlók ellen. A helyiek boltokat, autókat gyújtottak fel, és nem egy migránst lincseltek meg. „Ezeknek az embereknek takarodó van. Bűnöző mind. Rabolják ki azokat, akik otthon várják őket. A kormány nem segít nekünk. Ránk küldik a rendőröket, pedig mi nem akarunk balhét a rendőrökkel, még kaját is hoztunk nekik” – mondja egy helyi fiatal.


A város szegénynegyedeiben 60-70 százalékos a munkanélküliség, miközben az országba 10 év alatt 3 millió bevándorló érkezett. „Elegünk van belőlük, és ezt ki is fejezzük. Felgyújtottuk a szeméttelepüket, elégettük a gumijaikat, ebből érteni fognak, takarodniuk kell” – mondja egy helyi.

Dél-Afrikában 2008-ban és 2010-ben is voltak hasonló zavargások. Akkor a szomszédos országokból, Mozambikból, Zimbabwéból érkezett menekültek közül ezrek hagyták el Dél-Afrikát, ám a bevándorlók többsége a távolabbi Közép-Afrikából érkezett. „Megpróbálnak lerabolni minket, elvesznek, felgyújtanak mindent. A kormány eddig egy Afrikáról, egy népről, testvériségről papolt, most pedig nem tesz semmit” – panaszolja egy nigériai bevándorló.

A nigériaiak megpróbálták kimenteni autóikat egy általuk üzemeltetett szervizből. „Az elmúlt néhány napban harcoltak az emberekkel, felgyújtották a házaikat, lezárták az utakat és azt mondják nekünk, idegeneknek, hogy meg fognak ölni. Vissza kellene mennünk a hazánkba, megpróbálják megtámadni az embereket, kövekkel dobálnak, nem vagyunk biztonságban” – mondja a szerviz egyik dolgozója.

A bevándorlók és a tüntetők között az Afrikai Diaszpóra Fórum próbál közvetíteni. „Ki akarják fejezni magukat, azt akarják, hogy a vezetőik és a kormány figyeljen arra, amit mondanak, de a kormányzat a választások után már nem törődik a közösséggel, különösen nem a dél-afrikai szegényekkel” – közölte Jean-Pierre Lukamba, az Afrikai Diaszpóra Fórum alelnöke.

Az 50 millió lakosú Dél-Afrikában becslések szerint 5 millió bevándorló él. Hivatalos adatok szerint az országban 25 százalékos a munkanélküliség, de szakértők szerint a valóságban jóval magasabb az arány. Az egykori holland, majd brit gyarmat jóval gazdagabb szomszédainál, Dél-Afrikában az egy főre eső GDP 4700 dollár, míg Mozambikban az 1400 dollárt sem éri el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!