2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Támad a baloldal: „Putyin az önkény hírnöke”

2017. február 1., szerda 19:52, frissítve: szerda 20:07

Támadják a baloldali ellenzéki pártok a kormányt a Putyin-találkozó miatt. Az LMP Oroszország gyarmataként emlegeti Magyarországot, Gyurcsány Ferenc pedig az önkény hírnökének tartja Putyint. Az orosz elnököt egy civil szervezet támogatásáról biztosította.

„Két levelet hoztunk, a Honfoglalás Egyesület és a Vlagyimir Putyin Baráti Kör: az egyik a követségnek, hogy adják át, küldjék el, a másik pedig Putyin elnök úrnak, akit üdvözöl az egyesület” – egy az orosz elnökkel szimpatizáló csoport demonstrált szerdán délelőtt Budapesten az orosz nagykövetség előtt.

„Mi nem Magyarország felemelkedését hozó barátként tekintünk Putyinra és a látogatására, hanem Magyarország számára veszélyeket jelentő találkozóként” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki délután már borúlátóbb volt. A DK elnöke úgy fogalmazott: nem a szabadság, hanem az önkény hírnöke Putyin. „Aki ma Putyinnal szövetkezik, Magyarországra hivatkozva és Magyarország érdekeit nézve, az nem védi Magyarország érdekeit ezzel, hanem elárulja” – tette hozzá a pártelnök.

Az LMP a Szabadság téri szovjet emlékműnél tartott sajtótájékoztatót. A párt társelnöke arról beszélt, hogy Oroszország energia- és pénzügyi függőségben tartja Magyarországot. „Egy olyan rendszert szeretnének Magyarországon kialakítani, amelyik sajnos másik országban már jelen van, ahol csak olyan és annyi civil szervezet létezhet, amelyet az ország vezetői megengednek, csak és olyan sajtó létezhet, csak és olyan ellenzék létezhet és csak és olyan emberi jogok létezhetnek, amelyeket az ország vezetői megengednek. Ezt a rendszert szeretnék exportálni, és sajnos ma Magyarországon a magyar vezetők részéről erre komoly fogadókészség van” – fogalmazott Hadházy Ákos.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint azért függ Magyarország az orosz energiától, mert sem a románok, sem a horvátok nem építették meg a gázvezetéket. „Érdekes módon, az ellenzéki pártok nem mondanak semmit akkor, amikor Németország a tavalyi évben rekordmennyiségű gázt vásárolt Oroszországtól. Vajon mi az álláspontjuk arról, hogy a Déli Áramlatot nem lehetett megépíteni, Északi Áramlat II-t meg lehet építeni?! Milyen kettős mérce az, hogy a magyar, bolgár meg szerb energiatársaságoknak nem lehet ugyanazt, mint például a németeknek?!” – mondta Szijjártó Péter.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóján a gázügyek is szóba kerülnek, de tárgyalnak majd a paksi atomerőmű ügyéről, valamint napirendre kerülhet az Európai Unió és Oroszország kapcsolatainak helyreállítása is.

Fél Budapest le lesz zárva

Az orosz elnök látogatása miatt a fél Budapestet lezárják csütörtökön. Van olyan vendéglátóhely, ahol százezres veszteséggel számolnak, amiért nem nyithatnak ki.

Csütörtökön nem lehet behajtani és parkolni a többi közt az id. Antall József rakparttól a Garibaldi utca vonalában a Kossuth Lajos téren, az Akadémia utcától a Nádor utcáig a Garibaldi utcában, az Arany János utcában és a Nádor utcában sem. De tilos a behajtás és a parkolás a Báthory utcától a Markó utcáig a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Markó utcában is.

A Hír TV-nek nyilatkozó vállalkozó azt mondta: a környék üzleteit szinte egész napra be kell zárni.

Több bíróság is a lezárt zónában van, ennek ellenére a Fővárosi Törvényszéken, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróságon nem maradnak el tárgyalások. „Az ügyfelek írásos idézéssel, valamint fényképes személyi igazolvánnyal jöhetnek be a lezárt területre, valamint a Fővárosi Törvényszéknek az épületébe” – közölte Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője.

A fővárosi lezárások, forgalomkorlátozások és a parkolási tilalom várhatóan csütörtök éjfélig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!