2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Saját hálózatot építhet ki a kormány

2017. augusztus 15., kedd 11:26, frissítve: kedd 13:26

Húsz év után újraindulhat a K-vonal, a kormányzati szervek telefonhálózata – derül ki a Magyar Közlöny hétfőn megjelent hivatalos értesítőjéből.

Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes két kormányrendeletben adta ki, hogy minden államigazgatási és rendvédelmi szervet, kormányhivatalt, állami kórházat, kormányzati fenntartású közigazgatási szervet, az Országos Bírósági Hivatalt, valamint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot egy nem nyilvános, vezetékes telefonszolgáltatásnak kell összekötnie – a Magyar Nemzet szerint a vonalat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. építheti ki. A fejlesztésre idén 307 millió forintot szánnak, de jövőre várhatóan még további összegeket is fordítanak rá.

A korábbi, ötven évig működő rendszert a Rákosi-érában építették ki – a vonalat csak a legfontosabb emberek használhatták, titkos beszélgetésre.

A kisebbik kormánypárt képviselője szerint nemzetbiztonsági okok miatt akar a kormány zárt telefonhálózatot kialakítani az állami szervek között. Hollik István ugyanakkor részleteket nem tudott mondani, az intézkedés ugyanis a kormányzat alá tartozik. A képviselő azt viszont megjegyezte, hogy nem Magyarország lenne az első, amely ilyen zárt hálózatot hozna létre.

„Kormányzati hatáskör, kormányzatot kell megkérdezni, én azt gondolom, hogy ha ennek a javaslatnak az a célja, hogy nemzetbiztonsági szempontból egy biztonságosabb hálózatot építsen ki a kormányzat, akkor ez ebből a szempontból támogatható, illetve végső soron ez az állami hatóságoknak az együttműködését segíti, amely végső soron ahhoz járul hozzá, hogy jobbak legyenek az állami szolgáltatások, akkor azt gondolom, hogy ez támogatható javaslat” – mondta Hollik.

A Jobbik a parlament nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén vizsgálná a zárt telefonhálózat kiépítését. A párt szóvivője azt mondta, a többi között válaszokat várnak arra, hogy mi indokolja a hálózat kiépítését.

„Azt gondolom, hogy itt a bolsevik rendszer, amit Orbán Viktor szisztematikusan 2010 óta építi ki, egy újabb nagyon komoly fokmérőjéhez ért. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle, én nagyon kíváncsi vagyok a következő nemzetbiztonsági bizottsági ülésre, ahol én ezt konkrétan kérni fogom napirendre, hogy tételesen, értelmében, elemeiben és szándékában számoljanak be erről az érintett minisztériumok” – reagált Mirkóczki Ádám.

A Gyurcsány-párt pedig szégyenletesnek tartja és tiltakozik. A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint azzal, hogy a Fidesz, 27 évvel a rendszerváltás után újra kiépíti a piros telefonok világát, hét éves kormányzásuk kudarcait akarják elfedni.

„Ebben a kormányban Orbán Viktor döntött mindenről, döntött arról, hogy mely kórháznak legyen megfelelő műszerezettsége, CT-je, mely helyen, mely hatóságnál miről döntsenek, ezeket a döntéseket most közvetlenül ezzel az eszközzel akarja befolyásolni, közvetlenül telefonvégre kapni a hivatalok vezetőit, többet így nem ítélhetnek már el fideszes bűnözőket, többet már nem születhet olyan döntés és határozat amely a kormánnyal ellentétes, a Fidesz teljes hatalmát ez a telefonhálózat is szolgálni akarja” - véli Varju László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!