2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Riasztó állapotokról beszélt Lázár

2015. június 15., hétfő 11:50, frissítve: hétfő 20:19

A minisztériumok akasztják meg a bürokrácia visszaszorítását, hogy ne kelljen létszámot csökkenteniük – erről beszélt Lázár János egy, a Hír TV birtokába került hangfelvételen. A kancelláriaminiszter szerint a polgármesterek egyes hatósági jogköröket azért nem engednek ki az önkormányzatok kezéből, mert ennek révén tudnak gazdasági szívességeket tenni. A Miniszterelnökség vezetője a felvételen azt is elismeri, hogy a következő 20 évben nem lesznek nyugati bérek Magyarországon.

Riasztó állapotokról beszélt a magyar államigazgatással kapcsolatban a kancelláriaminiszter egy építészeknek tartott szekszárdi fórumon. A birtokunkba jutott felvételen Lázár János azt állította, hogy a bürokrácia csökkentését maguk a minisztériumok lehetetlenítik el.

„Engem azzal bízott meg a miniszterelnök úr, hogy a rám jellemző vakmerőséggel próbáljak meg a bürokráciának nekiesni. És majdnem már az elhalás állapotába jutottam, mert a minisztériumok semmiféle segítséget nem adtak, hogy a rájuk vonatkozó szabályokat hogyan lehetne megváltoztatni, hiszen ez a létezésük alaptétele: minél nagyobb a bürokrácia, annál nagyobb a minisztérium, annál nagyobb az államapparátus, annál nagyobb a közigazgatás és kevesebb szabállyal nem kell ennyi munkavállaló” – mondta.

A felvételen úgy fogalmazott: érdekkijáró, posztkádári kultúrában élünk harminc éve. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, hogy sok polgármester azért ragaszkodott hozzá, hogy az önkormányzatoknál maradjon az elsőfokú építéshatóság, mert ennek révén tudnak gazdasági szívességeket tenni.

„A kapcsolati tőke, a szívességbank. Kinek kell telefonálni, hogyha az építési ügyet meg kell gyorsítani? Tényleg, félreértés ne essék, nem korrupcióról beszélek, hanem a hatalomgyakorlásnak a szoft eszközeiről. Egy értelmesebb, tapasztaltabb polgármester pontosan tudja, hogy ha a jegyzőjénél van a hatóságügy, akkor egy vállalati beruházásnál, egy magánberuházásnál létrehozható egy olyan viszony, amely viszony mindenképpen fontos a hatalomgyakorlás szempontjából” – fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt: a fiatalok kivándorlását nem tudják megállítani, mert a következő húsz évben nem lesznek nyugati bérek Magyarországon. Szerinte a magyar fiatalok származásuk miatt is versenyképesek külföldön.


„Miután titkolt és latens idegengyűlölet tombol mindenhol a világban, ezért szívesebben alkalmaznak fehér magyarokat, mint bárki mást. Ezt onnan látom, hogy ha valaki magyar útlevéllel vállal Spanyolországban munkát, akkor száz euróval eleve vagy kétszáz euróval eleve többet kap egy román állampolgárhoz képest, csak az útlevél alapján, és akkor még nem is fogtak rá jelzőt és nem is nézték meg” – hangsúlyozta a felvételen.

A Miniszterelnökség a sajtóban korábban megjelent részletekre úgy reagált az Origónak: eredményes, jó hangulatú és gyakran önironikus hangvételű egyeztetést tartottak Szekszárdon.

Tuzson: A komoly problémák komoly embereket igényelnek

Mindig vannak problémák, de a kormánypártok arra törekednek, hogy ezeket megoldják – így reagált a kiszivárgott hangfelvételre a Fidesz frakciószóvivője. Tuzson Bence nem lát kivetnivalót a kancelláriaminiszter beszédében.

„Mindig vannak olyan helyek és mindig vannak olyan részei az államnak, amelyek problematikusak. Ugye, komoly problémák mindig vannak, amelyek komoly embereket igényelnek. Nagyon sok problémát oldottunk meg a múltban de természetesen vannak előttünk továbbra is feladatok” – fogalmazott.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!