2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy gyermek robbantotta fel magát az esküvőn

,

2016. augusztus 21., vasárnap 18:48, frissítve: szerda 10:49

12-14 éves gyermek robbantotta fel magát Törökországban egy kurd lakodalomban - a helyi hatóságok szerint. Ötvenegy embert vitt magával a halálba, míg a sebesültek száma a 70-hez közelít. A török elnök szerint az Iszlám Állam nevű muszlim terrorszervezet lehetett a felbujtó, de eddig még senki sem vállalta magára a vérengzést. Az áldozatok lelki üdvéért Ferenc pápa is imádkozott a Vatikánban.

Letakart holttestek egy esküvőn: ezúttal egy lakodalom násznépe ellen követtek el öngyilkos merényletet Délkelet-Törökországban. A támadó akkor hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor a meghívottak kiözönlöttek az utcára – a robbanást az egész városban hallani lehetett. Sokan meghaltak, mintegy százan megsebesültek. A lakodalmat kurdok tartották.

„Ott voltak a barátaink és a szomszédaink. Szomorúak vagyunk, fájdalmat érzünk. Ez a támadás szörnyűség. Szeretnénk, ha nem lenne több ilyen mészárlás” – mondta egy szemtanú.

Bár a robbantást egyelőre egy szervezet sem vállalta magára, Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint azt valószínűleg az Iszlám Állam követte el. Gaziantep mindössze hatvan kilométerre fekszik a török-szír határtól. A BBC szerint az már eddig is ismert volt, hogy a terrorszervezetnek lehetnek emberei a városban.

Az Iszlám Állam a közelmúltban jelentős területeket veszített Irakban és Szíriában, állásait az Egyesült Államok és Oroszország is bombázza, a napokban pedig a török kormány is jelezte, hogy az eddiginél aktívabban szeretne beavatkozni Szíriában. Elemzők szerint a mostani merénylettel a terrorszervezet bosszút állhatott, és egyúttal jelezhette, hogy még mindig erős.

Törökországban az elmúlt egy évben számos terrorakciót hajtottak végre szélsőséges iszlamisták, valamint kurd fegyveresek, amelyek összesen több száz halálos áldozattal jártak. A mostani támadást különösen kegyetlenné teszi, hogy egy lakodalmon követték el, ami Törökországban különösen szent és sérthetetlen eseménynek számít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!