2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ötven hegymászó holttestére bukkantak

2015. május 3., vasárnap 12:10, frissítve: hétfő 07:16

Ötven ember, köztük több külföldi hegymászó holttestére bukkantak a hatóságok a pusztító földrengés után Nepálban egy lavina sújtotta területen. Az egy héttel ezelőtti katasztrófa halálos áldozatainak száma már meghaladja a hétezret, és majdnem tizenötezren sérültek meg. Az ázsiai ország fővárosában közben nincs elég ivóvíz, ezért fokozódik a járványveszély.

Egy everesti alaptáborban söpört végig a lavina az április 25-i földrengés után – tizenkilencen meghaltak. Az illetékes körzeti rendőrfőnök-helyettes szerint a lavina sújtotta területen több tucat holttestre, köztük újabb külföldi hegymászók maradványaira bukkantak. Ezt azonban csak feltételezik, mert az azonosítás még nem történt meg.

A nepáli fővárosban közben egyre súlyosabb a helyzet, ezért azok is megpróbálják elhagyni a várost, akik eddig ezt nem tették meg. „Nincs mindenki számára ülőhely a buszon, túl sokan szeretnének távozni: nincs fedél a fejünk felett, nincs élelmiszer, nagyon nehéz most az élet Katmanduban” – mondta egy távozó utas.

A nepáli földrengés után nincs víz, reményt csak a tartálykocsik jelenthetnek. Az ENSZ szerint azonban az utak sokfelé járhatatlanok, ezért a víz és más segélyek célba juttatásához is több helikopterre lenne szükség, ami növeli a költségeket. „Ez jobbára hegyvidéki terület, ami logisztikai értelemben bonyolítja a helyzetet. A földrengés előtt is voltak olyan falvak, amelyekbe csak gyalog lehetett eljutni. Ha figyelembe vesszük a földrengés, a földcsuszamlások, a hegyomlások és a monszunesők hatását, akkor elképzelheti, hogy milyen nehézségekkel szembesülünk” – mondta az ENSZ fejlesztési programjának országigazgatója.

Ilyen körülmények között járványok is kitörhetnek, ezért a kínaiak és az ENSZ is megkezdte a gyerekek és szüleik oltását, valamint a sátrak fertőtlenítését. „Ebben a helyzetben, amikor rossz a vízszolgáltatás és a közegészségügyi ellátás, miközben a lakosság állandó mozgásban van, a járványok megjelenésének veszélye jóval nagyobb lehet” – mondta a Egészségügyi Világszervezet műveleti igazgatója.

Az ENSZ arra panaszkodik, hogy nagyon lassan halad a külföldről érkező segélyek vámolása az ország egyetlen nemzetközi repülőterén, Katmanduban. Az ázsiai ország kormánya azzal védekezik, hogy rengeteg szükségtelen termék érkezik ahelyett, hogy például vízhatlan ponyvákat vagy sátrakat kapnának, amelyekből tényleg kevés van.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!