2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Orbán: A kvótarendszer egy olcsó csábítás

,

2015. június 5., péntek 14:51, frissítve: péntek 17:52

Az EU-s bevándorlásügyi szabályozás életszerűtlen, enélkül Magyarországon már nem lennének menekültek – erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint ezért meg kell változtatni az uniós szabályokat vagy vissza kell venni nemzeti hatáskörbe a kérdést. A kormányfő úgy véli, a Brüsszel által javasolt kvótarendszer már a bevezetés előtt megbukott, és amúgy sem oldaná meg a problémát, mert a menekültek itt maradnának. Orbán Viktor szerint ezért az Európai Tanácsban le fogják szavazni a kezdeményezést az állam- és kormányfők.

„Még egyszer mondom: legelemibb joga egy közösségnek, egy országnak, hogy kit enged be a hazájába” – a bevándorlásról szóló európai uniós szabályokat kritizálta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő szerint nem működőképes a menekültügyi kvótarendszer terve.

„Értem azt a szirénhangot, hogy azzal csábítanak bennünket, hogy mondjunk le arról, hogy a gazdasági bevándorlók kezelésének kérdését nemzeti hatáskörben oldjuk meg, adjuk át ezt Brüsszelnek, és akkor ők majd egy kvóta jegyében elvisznek innen menekülteket, de én ebben nem hiszek. Ez egy olcsó csábítás, a végén úgyis itt marad mindenki, magunkra fogunk maradni a gondjainkkal. Tehát szerintem az a jó, ha a határországok – és Magyarország egy határországa az Európai Uniónak – saját erőből, saját jogalkotással, saját közigazgatási erejével megoldja ezt a problémát. Mi meg is tudnánk oldani, ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, már mind hazaküldtük volna” – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint mire egy menekült eljut Magyarországig, gazdasági bevándorlóvá válik, mert olyan országokon is áthalad, ahol már nincs veszélyben. „Akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az unióba, mire Magyarországra érkeznek, már nem politikai menekültek, mert nem olyan országból érkeznek, ahonnan el kell menekülni. Szerbiából nem kell elmenekülni, mégis illegálisan átlépik a határt” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elismerte, hogy az elmúlt öt év kormányzása alatt követtek el hibákat, a miniszterelnök szerint ezért az erő kormányzása helyett a polgári berendezkedés munkája következik. „Most a válságkezelés, a rendszerváltás, az erőből érjünk el valamit helyett. Most az okos, higgadt, nyugodt polgári berendezkedést szolgáló munka ideje következik, ez az én történetem” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor a következő fél év munkájáról is beszélt. A kormányfő bürokráciamentes építésügyi szabályrendszert és egyszerűbb adóeljárást ígér. „Most nem arról beszélek, hogy mekkora a kulcs, hanem hogy mennyi papírt kell kitölteni, miért kell kitölteni, mennyi adatot kell szolgáltatni, ha egyszer már megvizsgálták, akkor lezárják-e a vizsgálatot, nem mennek öt évig, hagyják dolgozni az embert vagy nem, tehát ezek nagyon életszagú kérdések” – sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta: ősszel újabb nemzeti konzultáció lesz, de egyelőre nem árulta el, miben kéri majd ki a kormány az emberek véleményét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!