2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Nemzetgazdasági ügy lett a VW-vita

2016. augusztus 22., hétfő 21:13, frissítve: hétfő 21:26

Komoly gazdasági következménye lett a Volkswagen és a cég két beszállítója közti vitának. A Golf modellek gyártásának felfüggesztése miatt a cég 500 partnere került nehéz helyzetbe, 27 ezer munkavállalót pedig részmunkaidőben foglalkoztatnak, amíg a nézeteltérés nem rendeződik.

Nemzetgazdasági ügy lett a Volkswagen és két beszállítójának jogi vitájából Németországban. A legnagyobb európai autóipari vállalat felfüggesztette Golf típusú járműveinek gyártását, amíg a nézeteltérés nem rendeződik, de ezzel több száz olyan beszállítót is nehéz helyzetbe sodort, amelyekkel az autógyártónak nincs vitája, mivel ezek a cégek nem tudják átadni a már legyártott alkatrészeket.

„Az elmúlt hetekben két beszállítónk nem teljesíti a megrendeléseinket. Ennek eredményeként több gyárunkban problémákba ütköztünk, ami hátráltatja a termelést. Mindent megteszünk azért, hogy ez az időszak minél rövidebb legyen. Ez eddig nem teljesen sikerült” – mondta Martin Rosik, a VW humánerőforrásért felelős vezetője.

Az autógyár sok munkavállalóját részmunkaidőben foglalkoztatja, amíg újra nem indul a gyártás. „Ez a helyzet mindenkit nehezen érint, a vállalatnak és a munkavállalóknak is, akiknek otthon kell maradniuk” – tette hozzá Rosik.

A jogi vita azt követően kezdődött, hogy a Volkswagen egy üléseket, illetve egy váltóalkatrészeket gyártó beszállítójával felbontotta a szerződését. A két cég szerint az autógyártó ezzel megkárosította őket, és kompenzációt követelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!