2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Műszaki problémái voltak a lezuhant gépnek

2015. március 25., szerda 07:13, frissítve: szerda 10:50

Műszaki problémái voltak a katasztrófa előtti napon a kedden lezuhant repülőnek – emiatt órákig vesztegelt hétfőn a düsseldorfi repülőtéren. A Lufthansa szóvivője szerint a gép orrfutóművét fedő szerkezet romlott el. Ezt akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kerekeket kiengedik vagy behúzzák. A légitársaság szóvivője szerint azonban a meghibásodást elhárították. Közben a Lufthansa leányvállalatánál több járatot is töröltek a keddi légikatasztrófa után, miután több alkalmazott személyes okokra hivatkozva megtagadta a munkát. A Barcelonából Düsseldorfba közlekedő fapados járat fedélzetén százötven ember tartózkodott, amikor a repülő eltűnt Dél-Franciaországban az Alpok felett. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

A francia belügyminisztérium több száz rendőrt és tűzoltót vezényelt a helyszínre, a roncsokat elsőként a helikopterrel leszálló egységek tudták megközelíteni, akik megerősítették, hogy nincsenek túlélők. Az egyik fekete dobozt is megtalálták. A repülő apró darabokra tört a becsapódástól.

A Lufthansa egyelőre balesetként kezeli a tragédiát. „A rendelkezésre álló információink szerint a repülő balesetet szenvedett” – mondta a légitársaság alelnöke.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint ritka, hogy a levegőben adódik probléma egy géppel. „Egy ilyen repülőgépen van kettő darab hajtómű. Olyan, hogy leáll egy motor, az rendkívül ritka, előfordul, de nagyon nagyon ritka. Olyan, hogy egyszerre leáll két motor, olyan szinte nincs is. Talán az elmúlt 30 évben volt egyszer egy ilyen. És ha leáll mind a két motor, akkor is a repülőgép még tud 400-500 kilométert siklani arról a magasságról és ott abban a légtérben, ahol ez a repülőgép volt ott volt repülőtér bőven. Tehát hogyha ezeket figyelembe vesszük, akkor azért felmerül a kérdés, hogy valójában mi történhetett, mert hogyha csak szimplán műszaki problémáról van szó, akkor valószínűleg kiküszöbölhető lett volna ez a tragédia” – vélekedett Pető György, repülési szakértő.

A szerencsétlenül járt gép a Germanwings járata volt, 1991 óta repült. A cég a Lufthansa tulajdonában van. A légitársaság szóvivője szerint egy napja ellenőrizték utoljára a gépet, amely 2013 nyarán volt utoljára nagyobb szervizelésen. A pilóta tapasztalt volt, ezzel a típussal már több mint hatezer órát repült. A pilótaszakmát megdöbbentette a baleset, a Lufthansát ugyanis az egyik legbiztonságosabb légi közlekedési vállalatként tartják számon. „A Lufthansa csoport az egyik olyan légitársasági tömörülés, saját csoport, amely olyan professzionizmusról tett mindig tanúbizonyságot, hogy szinte a legutolsó olyan légitársaság volt az én gondolataimban, ahol esetleg ilyen probléma előfordulhat, ilyen katasztrófa bekövetkezhet, és most ez egy óriási megdöbbenés mindenkinek” – mondta Demeter Csaba, a Hunalpa elnöke.

Franciaországban utoljára 2000-ben volt légibaleset, amikor nem sokkal felszállás után lezuhant egy Concorde gép, akkor 113-an haltak meg.

Magyar áldozatokról nincs hír

A légikatasztrófa vizsgálatában részt vevő hatóságok még nem hozták nyilvánosságra a hivatalos utaslistát. A gépen a Germanwings adatai szerint 45 spanyol, 67 német és több mint 30 török állampolgár volt. Két operaénekes, két csecsemő és egy csereprogramban részt vevő német gimnáziumi osztály is a fedélzeten volt. Magyar áldozatról a külügyminisztérium nem tud.

VI. Fülöp spanyol király párizsi hivatalos látogatásán értesült arról, hogy az ibériai ország állampolgárai is meghaltak az Airbus tragédiájában. „Szeretnénk kifejezni a hálánkat Hollande elnök úrnak, Valls miniszter úrnak és a francia kormánynak azért a munkáért, amelyet a francia hatóságok végeznek, amiért a lehető leggyorsabban megkezdték a szerencsétlenség helyszínén a munkát, azon a helyen, amit, mint tudjuk, nagyon nehéz megközelíteni” – mondta VI. Fülöp.

A spanyol uralkodó a baleset miatt lemondta a tervezett programot, hogy a katasztrófa helyszínére utazzon. IV. Fülöp a francia elnökkel közösen az Elysée-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatót. „150 áldozat van, sokan közülük spanyolok, és a francia nép nevében szeretném kifejezni együttérzésünket a spanyol királlyal, Rajoy miniszterelnök úrral és a spanyol néppel. Szörnyű megpróbáltatás ez, és tudom, hogy más nemzetiségű, különösen német és török áldozatok is vannak” – mondta Francois Hollande.


Angela Merkelt sokkolták a történtek, Berlinben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. „Steinmeier német külügyminiszter és Dobrindt német közlekedési miniszter ma délután a régióba utazik. Én holnap utazom oda, hogy tapasztalatot szerezzek és beszéljek a helyi illetékesekkel” – mondta a német kancellár.

A berlini vezetés külön válságstábot állított fel, amely állandó kapcsolatban áll a francia hatóságokkal. „A válságstáb teljes erővel dolgozik itt a repülőtéren. Bevontuk a különleges helyzetek miniszterét, állandó kapcsolatban állunk a Germanwings-zel, a Lufthansával és más intézményekkel, így a külügyminisztériumokkal” – mondta a düsseldorfi repülőtér szóvivője.

Az érintett három ország vezetője, a német kancellár, a francia államfő és a spanyol kormányfő arról állapodott meg, hogy hatóságaik együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Részvétüket fejezték ki a magyar közjogi méltóságok

„A gyász nehéz óráiban mélyen együtt érzünk Spanyolország népével, és osztozunk annak fájdalmában” – fogalmazott Áder János, amit a spanyol királynak, a német elnöknek és az áldozatok hozzátartozói részére írt. Részvéttáviratot küldött Orbán Viktor is a német kancellárnak és a spanyol kormányfőnek a Germanwings repülőgépének katasztrófája után. A miniszterelnök ebben azt írta, „mély megrendüléssel értesült a Franciaországban bekövetkezett tragikus repülőgép-szerencsétlenségről”.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!