2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Domonkosok Magyarországon 11:00

Milliárdos kár országszerte, életveszély a közparkokban

2015. július 9., csütörtök 15:37, frissítve: péntek 10:16

Több milliárd forintos kárt okozhatott a tegnapi vihar. Még ma is vannak fennakadások a vasúti közlekedésben. Az Elmű szakemberei is folyamatosan dolgoznak az áramszolgáltatás visszaállításán.

Több milliárd forintos kárt okozhatott a tegnapi vihar országszerte. A katasztrófavédelmet 4 500 esethez riasztották az ítéletidő miatt – ez a vonulási szám másfél havi átlagnak felel meg. A tűzoltókat leginkább kidőlt fákhoz, leszakadó vezetékekhez, és megbontott tetőkhöz riasztották.

Veszprém megyébe is forgószéllel, heves esőzéssel, illetve villámlással érkezett meg a hidegfront – a Bakony legmagasabban fekvő településén két háznak is szinte teljesen levitte a tetejét a vihar.


Borsodban, Felsőzsolcán egy épületre fa dőlt, a kerti épületek tetejét pedig megbontotta a szél. Arnóton is károkról számoltak be – a településen hajnali két óráig áramkimaradás volt az ítéletidő miatt.    

A tegnap esti viharnak halálos áldozata is van: a XIX. kerületben áramütés ért egy embert egy pincében, ahová befolyt a víz. A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést – több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák. A XX. kerületben egy ház tűzfala omlott rá egy másik épület tetejére, ami beszakadt – személyi sérülés itt nem történt.


Még ma is vannak fennakadások a vasúti közlekedésben a tegnapi vihar miatt. A Keleti pályaudvarnál a sínekre sodort törmelék miatt öt vágány használhatatlan, a gödöllői helyi vonatok ma nem járnak, a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon pedig 40-60 perces késésekkel kell számolni. Budapest és Hatvan között egyébként a gyors- és sebesvonatok ma pótjegymentesen vehetők igénybe.    

Leszakadt faágak és kidőlt fák akadályozták a budapesti közlekedést is. A fővárosi tömegközlekedésben a legnagyobb problémát a villamos- és trolivezetékekre dőlt fák okozzák – több helyen a jelzőlámpák sem működnek. A metró- és a HÉV-vonalakon viszont helyreállt a forgalom. Bővebben>>


A fővárosi közparkokban is súlyos károkat okozott az erős szél, amely a Népligetnél tövestől csavarta ki a fákat. A Főkert válságstábot hozott létre a károk gyors felszámolására – munkatársaik már megkezdték a több mint 400 hektár zöldfelület, illetve több mint 100 ezer fa átvizsgálását. A kidőlt fák, illetve letört faágak elszállítása folyamatos, de a Főkert arra kéri a budapestieket, hogy a kárelhárítás befejezéséig ne látogassák a közparkokat, mert a még leeső faágak veszélyesek lehetnek.

Országszerte folyamatosan dolgoznak az Elmű szakemberei is az áramszolgáltatás visszaállításán. Fejér megyében 12 településen nincs áram, de kimaradás van a főváros egyes területein is.

Sok vitás eset lehet

A kárfelmérésekkel egy időben megkezdődött a roham a biztosítóknál is, akik a vihar utáni nap első óráiban már több ezer megkeresést kaptak. Az egyik alkusz cég rekordösszegű kifizetésekre számít.

„Ha a közterület gondozója mindent elkövetett annak érdekében, hogy ezek a károk megelőzhetőek legyenek és a természet mégis közbeszólt, és mondjuk gyökerestől kicsavart egy fát egy szabályosan elültetett helyen, akkor nem lehet felelőssé tenni a közterület kezelőjét” - mondta el Németh Péter. Az alkusz cég kommunikációs igazgatója sok vitás esetre számít és azt hangsúlyozza: ha az autóra vagy az ingatlanra nem kötöttek külön biztosítást, akkor a tulajdonos várhatóan csak peres úton hajthatja be a kár összegét az adott közterület fenntartójától.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!