2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Macron lemosta Le Pent a vitában

2017. május 4., csütörtök 07:14, frissítve: csütörtök 17:45

Emmanuel Macron nyerte a francia elnökjelöltek vitáját a közvélemény-kutatások szerint.

A francia államfőválasztás második fordulója előtti utolsó elnökjelölti tévévitát rendezték meg szerda este. A radikális Marine Le Pen és a centrista Emmanuel Macron úgy ült le egymással, hogy Macron a közvélemény-kutatások szerint 20 százalékponttal vezet ellenfele előtt. A közel háromórás vita volt az utolsó nagy lehetőség a szavazók meggyőzésére, ám a szóbárbaj gyakran személyeskedésbe torkollott.

„Nagyon világos az a politikai választás, amit a francia embereknek meg kell tenniük: Macron úr a féktelen globalizáció jelöltje, a társadalom »überizációjáé«, a bizonytalanságé, a szociális brutalitásé, a mindenki ellen vívott háborúé, a nagyvállalatok általi fosztogatásé, Franciaország szétdarabolásáé elsősorban a nagy pénzügyi érdekek és a kommunisták által, és mindezt Hollande úr irányítja, aki a legtermészetesebb módon áll e mögött az egész mögött” – jelentette ki a Nemzeti Front elnökjelöltje.

Az este során sokszor előkerült az esélyesebbnek tartott jelölt befektetési bankár- és gazdasági miniszteri múltja is.

„Különleges az ön stratégiájában – ami megjósolható, hiszen évtizedek óta ugyanaz –, hogy egyre több hazugságot mond, és hogy semmi sem működik ebben az országban, de megoldást nem kínál” – mondta a centrista jelölt.

Az egyik leghevesebb vita a nemzetbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban alakult ki a jelöltek között.

„A biztonság és a terrorizmus lényeges kérdések, lényegesek, ezek pedig az ön programjában nem szerepelnek, hiányoznak. Nincsenek javaslatok, amelyeket meg lehetne vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy önt nem érdekli a polgártársaink fizikai biztonsága és az iszlám fundamentalizmus elleni harc. És tudom, hogy önt ez miért nem érdekli. Ahhoz, hogy harcoljunk a terrorizmus ellen, először is vissza kell kapnunk a határainkat, azonnal, most és ez lesz az első, amit tenni fogok, ha hatalomra kerülök” – emelte ki Le Pen.

Macron szerint a terroristák elleni harcban semmiképpen se szabad belesétálni a „polgárháború csapdájába”. Úgy fogalmazott: a terroristák azt szeretnék, ha Le Pen nyerné meg az elnökválasztást.

„Ön megosztottságot és polgárháborút kínál ennek az országnak. A terror elleni harc nem arról szól, hogy a csapdájukba esünk, a polgárháború csapdájába, abba, amit ők raktak elénk. És amit ön kínál azzal, hogy megosztja a francia népet, inzultálja a francia népet a vallása miatt, erősíteni a bajt az országunkban, én ezt sosem hagyom” – húzta alá Macron.

Az euró kivezetéséről is vitáztak. Marine Le Pen egyik fő programpontja ugyanis a közös uniós valuta előtt használt frank visszavezetése, amit a franciák kétharmada ellenez.

Macron: Elhagyjuk az eurót vagy sem? Visszatérünk a frankhoz vagy nem?
Le Pen: A saját valutánkat kell visszavezetni.
Macron: Tehát visszavezetjük a frankot?
Le Pen: Ez lényeges, lényeges.
Macron: Tehát ön biztosan az euró elvetését akarja?
Le Pen: Nem, újra fogom tárgyalni, hogy elhagyhassuk az eurót és egy közös valutává változtassuk.

Négy nappal a második forduló előtt 76 százalékos részvételre számítanak. A közvélemény-kutatások szerint az első fordulóban harmadik helyen végzett konzervatív Francois Fillon választóinak 42 százaléka Macronra, 32 százaléka pedig Le Penre szavaz, 26 százalék tartózkodik.

Macron elsősorban a gazdasági kérdésekben volt meggyőzőbb, mint Marine Le Pen – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Franciaország-szakértő. Soós Eszter Petronella szerint a tévévitában eldőlt, hogy nem lesz változás, vagyis hogy a szekértáborok között nagy elmozdulás már nem várható az elnökválasztáskor. Amennyiben valami „elképesztő” vis maior nem történik, akkor kijelenthető, hogy Macron fog győzni vasárnap, tette hozzá. A centrista jelöl a kétsebességes Európa pártján áll. Újra megerősítené a francia–német tengelyt, amit Hollande nem működtetett, és az eurót használó tagállamokat egy mélyebb integrációba vonná bele, amely Magyarország számára hátrányos lehet, jegyezte meg a szakértő.

Ha mégis Marine Le Pen nyerne, akkor a frexit és a kilépés az eurózónából lennének a legfőbb kérdések. Ezeken a programkérdéseken egyébként a Nemzeti Front jelöltje az utolsó héten el is kezdett puhítani, amit azonban nem az idei, hanem inkább már a 2022-es elnökválasztás szempontjából lehet értelmezni, tette hozzá Soós Eszter Petronella.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!