2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Lezárult a szavazás – 40 százalék alatt a részvétel

,

2015. április 12., vasárnap 19:05, frissítve: vasárnap 20:15

Véget ért az időközi országgyűlési képviselőválasztás a tapolcai körzetben. Az utolsó részvételi jelentések szerint valószínűleg még annál is kevesebben mentek el szavazni, mint februárban Veszprémben.

Véget ért a Veszprém megyei 3-as számú körzetben rendezett időközi országgyűlési képviselőválasztás, az urnákat ezekben a percekben zárják mintegy hatvan településen. 17.30-ig a jogosultak csaknem 38,29 százaléka adta le szavazatát a huszonkét jelölt valamelyikére – ez nemcsak a tavalyi választásokon tapasztalt részvételi arányoktól marad el, de a februári veszprémitől is. Összesen 72 ezer embert vártak az urnákhoz – a legtöbb választópolgár a körzet három legnagyobb településén Ajkán, Tapolcán és Sümegen voksolt. Az időközi választást azért tartották, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes parlamenti képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Tapolcán a szavazásra jogosultak 48,38, Sümegen 38,23, Ajkán 35,69 százaléka szavazott – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. A választási irodához nem érkezett panasz vagy feljelentés.

A szavazás 19 óráig tartott. Utolsó tájékoztató a szavazás állásáról 17.30-kor volt, előzetes eredmény pedig 9-10 óra között várható – közölte Ughy Jenőné, a tapolcai választási iroda vezetője.

Közben a Fidesz feljelentést tett – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója. Azt állítják, hogy más pártok aktivistái zaklatták az önkénteseiket. A kormánypárt közölte: nem engednek a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali agressziónak.

Az összes jelölt optimista

A Fidesz jelöltje szerint a helyieknek becsületbeli ügy elmenni szavazni, Fenyvesi Zoltán éppen ezért magas részvételre számít. A kormánypárti politikus egy ajkai óvodában adta le szavazatát. A választás kimeneteléről azt mondta: keményen dolgoztak a kampányban, ezért optimista. „Én nagyon bizakodó vagyok, természetesen arra számítok, hogy a mai választást megnyerem. De van egy igen nehéz feladatunk, rá kell venni az embereket, hogy ebben a gyönyörű időben a kerti munkák helyett a szavazást válasszák. Azt gondolom, hogy a jövőnkről van szó, mindenki a jövőjéről szavaz, ezért az a néhány perces séta megér annyit. Én biztatok mindenkit arra, hogy a kerti munkák előtt, közben, vagy után tegye meg ezt a néhány métert és éljen választójogával” – nyilatkozta Fenyvesi Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje.

Pad Ferenc is bizakodó. A szocialisták és a DK által támogatott jelölt egy ajkai gimnáziumban adta le voksát. Szerinte kormányváltó hangulat van a körzetben. „Egy olyan folyamat indult el az országban, amit már az előző két választás elindított, trendet jelent, és mutatja azt, hogy 2018-nál akár előbb is változást akarhat az ország” – mondta Pad Ferenc, az MSZP–DK jelöltje.

Rig Lajos egy tapolcai szakképző iskolában voksolt. Azt mondta: ha megválasztják, elsőként az egészségügy helyzetének javításáért fog fellépni a parlamentben. A jobbikos jelölt is a saját győzelmében bízik. „Csatába mindig győztes gondolatokkal kell indulni, én is így indulok, győzelemre számítok. Ezt sugallják azok a tapasztalatok, amik a lakossági fórumokon irányomba érkeztek. Minden lakossági fórum nagy érdeklődést váltott ki, igyekeztünk minden településre elmenni. Nemcsak a polgármesterekkel találkoztunk, hanem az ott élő lakosokkal is. Hiszen a mindennapok nehézségeit elsősorban ők élik meg. Úgy érzem, hogy az ő gondjaikat kell felkarolni és ezt kell képviselni” – fogalmazott a jobbikos jelölt.

Az elmúlt hetekben az volt a feladatuk, hogy megmutassák, van alternatíva – mondta tapolcai sajtótájékoztatóján Sallee Barbara. Az LMP-s jelölt hangsúlyozta: Tapolcának és térségének nem arra van szüksége, hogy Budapestről mondják meg, hogy mit szeretnének. 60 féle recept van a problémákra, utalt a választókörzetbe tartozó települések számára. Sallee Barbara úgy fogalmazott: nem egy csapásra, de virágzóvá lehetne változtatni ezt a térséget. „Ezen választókerület választói döntés előtt állnak. Dönthetnek amellett, hogy folytatják az elmúlt 25 év politikáját, vagy esetleg egy szélsőséges irányban haladnak tovább. Vagy egy valós szavazatot valósítanak meg, a helyi értékek mentén, és az itt élők érdekei mentén, amennyiben rám szavaznának, amennyiben a Lehet Más a Politikára szavaznának” – mondta az LMP jelöltje.

Magyarország élőben különkiadás
A Hír Televízió egész nap élőben közvetít a voksolásról, este pedig különkiadással jelentkezik Magyarország élőben című műsorunk és a Civil Kaszinó is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!