2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Legyőzte az országot az ónos eső

,

2017. február 1., szerda 15:20, frissítve: szerda 15:54

Visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt korábban kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást.

Így már csak négy megyében van másodfokú riasztás érvényben. A rossz időjárási viszonyok miatt sok helyen kellett a katasztrófavédelemnek beavatkozniuk. Hajdu Márton a Hír TV-nek azt mondta, az éjszakai fagyok miatt még ma este és holnap reggel is számítanak nehézségekre.

„A munkálatokat a talaj menti fagy illetve az átfagyott talaj nehezítheti egyes régiókban, és természetesen, hogyha éjszak is fagypont alá süllyed majd a hőmérséklet az további problémákat okozhat, így egy elhúzódó helyzetre számítunk. A mai napon is folyamatosan érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez elakadt gépjárművekről, árokba csúszott gépjárművekről, és amennyiben az időjárás ezeket a feltételeket tovább erősíti a következő éjszaka folyamán úgy ma este is és holnap reggel is arra készülünk, hogy okoz még problémát az ónos eső” – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Győr-Moson-Sopron megyében baleset történt a 82-es úton. Egy személyautó rohant egy rendőrautónak Veszprémvarsány térségében. A balesetben senki sem sérült meg, de az utat a helyszínelés idejére teljesen lezárták. A baleset azután történt, hogy a latyakos, jeges úton 15 kamion akadt el, a szolgálati autó a feltorlódott kamionsort akarta kielőzni, amikor a szemből érkező autós neki ütközött.

Az elrendelhető legmagasabb, 3-as fokozatú készültségben takarítják az utakat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hókotrói. A társaság szóvivője azt mondta, éjszaka folyamatosan járták és sózták az autók az utakat, a társasághoz tartozó közjárdákat pedig reggel hat órától négyszáz munkás takarítja.

„A 3-as fokozatú készültség alapján dolgozunk, ez azt jelenti, hogy kétszer tizenkét órában, tehát megállás nélkül vannak kinn a kollégák. Éjszaka 75 autóval jártuk a főváros több mint 1200 kilométer hosszú főútvonal-hálózatát. Reggel a BKV néhány jelzésére mentünk ki, és hintettük a jelzett szakaszokat, de egyébként reggel a tömegközlekedés el tudott indulni a fővárosban. Jelenleg 66 autóval vagyunk kinn, ezek a főútvonalon dolgoznak. Tudni kell, hogy folyamatos a csapadék-utánpótlás, és folyamatosan dolgoznunk kell. Addig nem tudunk a mellékutakra menni, amíg a főútvonalon biztonságosan nem lehet mindenhol közlekedni” – adott tájékoztatást Dorogi Gabriella, az FKF Zrt. szóvivője.

A főváros csúszós útjain több baleset is történt, egyes buszjáratok pedig módosított vonalon közlekednek.

„Jelenleg nem közlekedik a 60-as villamos, azaz a fogaskerekű a Svábhegy és a Széchenyi-gyermekvasút között, pótlóbuszok közlekednek helyette. Szintén nem közlekedik a 65-ös autóbusz, ez rövidített útvonalon, a Fenyőgyöngye megállóig jár. A 219-es autóbusz pedig módosított útvonalon közlekedik, több megállót nem érint. Sajnos több baleset is történt. A II. kerületben, a Szerémi úton, a Csejtei utcánál két személyautó és egy kisteherautó is elakadt, illetve az I. kerületben, a Fiáth János utcában is baleset történt, itt tart még a helyszínelés” – közölte Schilling Zsolt, a BKK Info közlekedési információs vezetője.

Az ónos eső és az ágakra fagyott jég miatt lezárták a Normafa erdős területeit. A sétautakat szalagozták el, mert veszélyes a fák alatt tartózkodni. Az érintett területről már elküldték a kirándulókat, sportolókat. Amikor az időjárás megengedi, azonnal feloldják a tilalmat. Legutóbb 2014 decemberében kellett elrendelni ilyen szigorú intézkedést a Normafa környékén.

„Folyamatosan fagy az ágakra a jég, a nagy súly alatt pedig egyrészt törnek le az ágak, talán fa idén nem fog kidőlni azt a 2014-es jégkár megoldotta, de ágak törnek le, illetve nagy jégtömegek esnek le az ágakról, amit már nem bír megtartani a gally és ez folyamatosan balesetveszélyes állapotot tart fönt” – erősítette meg Béresi Csaba, a Normafa Park fenntartási csoportvezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!