2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Katasztrófa: koromsötétben tapogatnak a túlélők után

2015. június 2., kedd 20:15, frissítve: szerda 10:46

Négyszáznál is több áldozata lehet a kínai Jangce folyón történt balesetnek. A komp 458 embert szállított, közülük eddig csak 15 túlélőt találtak. Az utasok többsége kínai nyugdíjas volt, akik egy egyhetes folyami hajózáson vettek részt. A katasztrófát a viharos szél okozhatta. A helyszínen 3 ezer mentő keres további túlélőket.

A turistahajó, amellyel az egyik túlélő férfi utazott, felborult a viharban, fejre állt, de a bennrekedt levegő miatt nem süllyedt el. Az utasok a hajótestben ragadtak. „A baleset nagyon gyorsan történt, és a hajó pozíciója is nagyon megnehezíti a mentést. A vízi mentők több módszerrel kutatnak a túlélők után. Keresik azokat a helyeket a hajóban, ahol túlélők lehetnek, és nem adják fel, amíg mindenki elő nem kerül” – mondta a közlekedési miniszter.

A mentőalakulatok kopogtatással keresnek túlélőket. A kapitányt és a másodtisztet már kimentették, majd őrizetbe vették. Azt mondják, a hirtelen jött ciklon miatt borult fel a hajó, amit a meteorológusok is valószínűnek tartanak. „Háromszor úsztam oda-vissza, amíg kitapintottam egy túlélő testét. Vaksötét van a hajó belsejében, de a hajó aljában másfél-két méter hosszú sávban megrekedt a levegő, ami a túlélőket segíti” – nyilatkozta az egyik mentőbúvár.A hozzátartozók a hajótársaság irodájánál gyülekeznek. Az alkalmazottakkal is összeszólalkoztak, miután kiderült, hogy a mentés két és fél órával a baleset után kezdődött csak el. „Én panaszt akarok tenni. Itt tartanak minket összezárva, senki nem ad semmiféle magyarázatot. Senkit nem érdekel, hogy a mi családtagjaink vannak a hajón, nem tájékoztatnak minket” – panaszkodott egy hozzátartozó.

A hajó 50 és 80 év közötti turistákat szállított, akik folyami városnézésre indultak. 1500 kilométert tettek meg a Jangcén, amikor a baleset történt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!