2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kampány áldozata lehet az ország katonai semlegessége

2015. április 18., szombat 12:55, frissítve: hétfő 07:32

Feladhatja katonai semlegességét Finnország. A hétvégi választás előtt több párt is a NATO-csatlakozással kampányolt az orosz agresszió miatt. Jelenleg a finnek 43 százaléka támogatja ezt, több mint kétszer annyian, mint tavaly ilyenkor. Az észak-atlanti tagság ötlete a szomszédos Svédországban is egyre népszerűbb.

Egymás mellé települt ki az összes nagy párt Helsinki közepén. Még törvényt is módosítottak, idén először tilos ingyen kávéval kampányolni. A témák között is van újdonság. A semleges országban jobb- és baloldali pártok is elővették a NATO-csatlakozás lehetőségét az orosz agresszió miatt. A finnek 43 százaléka tartja fenyegetőnek Oroszországot, ami 20 százalékos növekedés tavaly óta. „Bele se tudunk gondolni, mi lenne a helyzet, ha a balti államok és a kelet-európai országok nem lennének NATO-tagok. Egész más lenne most a helyzet” – mondta a miniszterelnök.

Finnország 98 éve lett független Oroszországtól és a második világháborúban ez volt az egyetlen ország, amit az oroszok nem tudtak elfoglalni. A két országnak 1300 kilométer közös határa van. Idén a finnek is az orosz Roszatommal írtak alá szerződést atomerőmű-építésről, csak ők nem titkosították a szerződésüket. A nagykoalíciós kormányt sokan azért támadják, mert nem elég határozott az oroszokkal szemben. „Az ember megy az utcán és mást se hall, mint hogy kinek miért van elege a kormányból. Túl nagy koalíció volt, mindenben a kompromisszumot keresték, az oroszokkal, a gazdaság, az oktatás, az egészségügy terén. Semmit nem tudtak megoldani, elvesztegettük az éveket” – mondta a legesélyesebb kormányfőjelölt.

A finn GDP 2008 óta három évben is csökkent, ráadásul az ország exportjának a 9 százaléka Oroszországba megy és ennek a nagy része a szankciók miatt leállt. „Finnország nincs jó gazdasági helyzetben. A versenyképességünk csökken és a jóléti állam fenntartása egyre több pénzt emészt fel. Ahhoz, hogy ezt fenntartsuk, át kell alakítani a költségvetést, amihez az kell, hogy kisebb kormánykoalíció legyen, egy-két párttal” – mondja egy elemző.

Az orosz fenyegetés miatt egyébként a NATO-csatlakozást fontolgatja a szomszédos Svédország is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!