2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

„Hamis eskü, de akár hazaárulás is történhetett”

2017. július 12., szerda 02:26, frissítve: szerda 07:25

Az orosz főállamügyésztől származó, Hillary Clintont kompromittáló dokumentumot ígért egy orosz ügyvédnő Donald Trump fiának az amerikai elnökválasztás kampányában. Az ifjabb Trump levelezése az első konkrét bizonyíték az orosz befolyásolási kísérletre. Az elnök fiát meghallgatná a szenátus hírszerzési bizottsága.

Az ifjabb Donald Trump Twitter-oldalán tette közzé tavalyi magánlevelezését annak igazolásául, hogy nem játszottak össze az oroszokkal a kampányban.

2016 júniusában az ifjabb Trump e-mailt kapott egy brit újságírótól. Rajta keresztül üzente meg Trumpék egyik orosz barátjának fia, hogy egy orosz ügyvédnőnek moszkvai kormányzati forrásokból származó terhelő dokumentumai vannak a demokrata elnökjelöltről, Hillary Clintonról.

Az ifjabb Donald Trump megörült a hírnek, és belement abba, hogy találkozzon az orosz közvetítővel New Yorkban. Az e-mailben azt írták neki, hogy a Clintont lejárató irat az orosz főállamügyésztől származik. Az ifjabb Trumpot lépre csalták, a találkozón nem kapta meg az ígért dokumentumot.

„Amikor megtudták, hogy az ügyvédnő vélhetően kapcsolatban áll az orosz kormánnyal, azonnal hívniuk kellett volna az FBI-t” – vélekedett Kamala Haris demokrata szenátor.

A találkozóra az ifjabb Trumpot elkísérte apja két bizalmasa, Paul Manafort kampányfőnök és Jared Kushner, aki nem más, mint az ifjabb Trump befolyásos húgának, Ivanka Trumpnak a férje.

„Ez nagyon problematikus. Az nem történhet meg, hogy egy külföldi kormány jelzi bármelyik párt kampányának, hogy szeretnénk segíteni nektek. Ilyen nincs” – jelentette ki Lindsey Graham republikánus szenátor.

Az e-mailek az első konkrét bizonyítékok arra, hogy Trumpék orosz segítséget vettek igénybe az elnökválasztási kampányban. Az ügyben az FBI nyomoz, az amerikai törvényhozás pedig vizsgálódik.

„A vizsgálatok zajlanak, még nem látjuk a bizonyítékokat. De ha ezek igazak, akkor itt már hamis eskü, hamis tanúzás, de akár hazaárulás is megtörténhetett” – nyilatkozta Tim Kaine.

A szenátus újabb vizsgálatot kezdeményezett. Az ifjabb Trump azt mondta, hogy elmegy a meghallgatásra, és áll a kérdések elé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!