2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 11:00

Gyorsétterembe ment a pápa

2015. július 10., péntek 11:51, frissítve: szombat 07:12

Sekrestyének használt egy gyorséttermet Ferenc pápa Bolíviában a miséje előtt – ezalatt a helyiséget elsötétítették.

Nem falatozni, hanem átöltözni tért be egy bolíviai gyorsétterembe Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Santa Cruzban bemutatott miséjére készült fel a létesítményben, amely ezalatt zárva volt, és az ablakokat is elsötétítették. A latin-amerikai térség egyik legszegényebb országában mondott szentbeszédében a pápa a nélkülözők megsegítésére szólított fel. Szerinte mindenkinek erkölcsi kötelessége segíteni a szegényeket, a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények tűnjenek el, elég a szegények kirekesztéséből.

A szertartáson több ezer bolíviai őslakos, köztük a baloldali Evo Morales államfő is részt vett. A kétórás szertartáson a felolvasások guarani és ajmara nyelven is elhangzottak.

Az egyházfő később egy sportcsarnokban is beszédet mondott, amelyben a jelenlegi világrend megváltoztatását, a megszorítások jelentette új gyarmatosítás megszüntetését sürgette. De bocsánatot kért az indiánok ellen a gyarmatosítás időszakában az egyház által elkövetett bűnökért is. „Szeretném hangsúlyozni, sok súlyos bűnt követtek el Isten nevében Amerika őslakosai ellen. Elődeim is kimondták ezt, és a Latin-Amerikai Püspöki Tanács is, és én is szeretném, ahogy Szent II. János Pál kérte, hogy az egyház térdeljen le Isten előtt és könyörögjön a fivéreink és nővéreink által a múltban és a jelenben elkövetett bűnök bocsánatáért” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő biztonságára 17 ezer rendőr és katona felügyelt Bolíviában. A 78 éves Ferenc pápa ezután dél-amerikai körútja utolsó állomásán, Paraguayban folytatja apostoli útját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!