2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Erdogan békülne Putyinnal

2016. augusztus 9., kedd 08:29, frissítve: kedd 10:18

Helyrehozná a két ország kapcsolatát az Oroszországba utazó török államfő, akinek ez az első külföldi útja a júliusi puccskísérlet óta. Recep Tayyip Erdogan mai, szentpétervári látogatása előtt a barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A két ország viszonya tavaly november végén megromlott, miután a török légierő a szír határnál légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz bombázót.

A hetek óta tartó szimpátiatüntetések lezárásaként maga Recep Tayyip Erdogan köszöntötte híveit, akik kiálltak mellette a júliusi puccskísérlet idején, és azóta is minden nap jelzik, hogy támogatják az elnöküket. „Nagyon jó, hogy egységbe kovácsolódtunk. Nem egy párt miatt jöttünk ki ide a feleségemmel. Csak azért vagyunk itt, hogy támogassuk az országunkat és büszkén lengessük a zászlónkat” – fogalmazott egy szimpatizáns.

Erdogan nem csak odahaza, külföldön is megerősítené pozícióit. Miközben a Nyugatot a puccsisták vélt vezére ellen hangolná, keleten végleg békét kötne Oroszországgal. A török államfőnek a szentpétervári látogatás az első külföldi útja azóta, hogy megpróbálták megbuktatni. „Ez a látogatás egy újrakezdés, egy új fejezet a két ország kapcsolatában. Szívélyes üdvözletemet küldöm Vlagyimirnak és az orosz népnek a magam és a török nép nevében” – jelentett ki a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan a találkozó előtt a barátjának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki nélkül nem tudja elképzelni a szíriai helyzet rendezését. Oroszország a kormányt, Törökország a felkelőket támogatja Szíriában. „Hadd mondjam ezt el hangosan és érthetően: Oroszország a legfontosabb szereplő a szíriai béke megteremtésében. Úgy gondolom, hogy Oroszországnak és Törökországnak közös lépésekkel kell megoldania ezt a problémát. Ha ki akarjuk terjeszteni ezt az együttműködést, ahogy azt már kedves barátomnak, Vlagyimirnek is mondtam, bevehetjük Iránt, Katart, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, ha ezt szükségesnek ítéljük, és létrehozhatunk egy szélesebb szövetséget” – jelentette ki Erdogan.

A két ország viszonya tavaly november végén romlott meg, miután a török légierő a szír határnál légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy orosz bombázót, amelynek az egyik pilótája meg is halt. Moszkva ezután gazdasági és vízumszankciókat vezetett be Ankara ellen, Törökország pedig leállította a Török Áramlat gázvezeték fejlesztését. Erdogan júniusban levélben kért bocsánatot Putyintól, aki ezután a szankciók egy részét feloldotta. Most a Török Áramlat terve is új lendületet kaphat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!