2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Olimpiai álom Erdélyben

Következik:

Híradó 12:00

Engedélyt kaptak, elindulhatnak a vöröskereszt segélyszállítmányai

,

2015. április 6., hétfő 09:20, frissítve: kedd 07:57

Egyelőre nem jutott el Jemenbe a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszállítmánya. A BBC szerint a szervezet 48 tonna segélyt szállítana a háború sújtotta országba, de még nem talált olyan légitársaságot, amely vállalta volna a szállítást. Ezt Szaúd-Arábia korábban engedélyezte. A szaúdi légierő már csaknem két hete bombázza a sííta húszi lázadók állásait Jemenben. A támadás miatt az ország egyes részein öt napja nincs víz, fogytán van az élelmiszer és az áramszolgáltatás is szünetel.

Állandósult a csatazaj Ádenben. A stratégiai fontosságú jemeni kikötővárosban egyre hevesebb harcok dúlnak a száműzött kormány hívei és az Irán támogatta húszi lázadók között. A háború miatt kiürültek a boltok polcai, és vízhez is egyre nehezebben lehet hozzájutni a Közel-Kelet legszegényebb országában.

„Öt napja nincs vizünk, és a húszik mindennap támadnak minket” – mondta egy Mohamed nevű kisfiú, aki rokonaival és szomszédaival érkezett a környék egyetlen kútjához. Az élelmiszer- és vízhiány mellett a város több negyedében áram sincs, miután rakéta csapódott be egy helyi erőműbe.

A vöröskereszt vasárnap engedélyt kapott arra, hogy segélyszállítmányt küldjön a fővárosba, Szanaába – de Ádenbe egyelőre nem jutnak el. A jemeni kormány oldalán harcoló Szaúd-Arábia szerint hamarosan erre is sor kerülhet. „Reméljük, hogy néhány napon belül a kormányerők irányítják majd a legtöbb várost. Biztosak vagyunk benne, hogy elvágtuk az Ádenbe vezető összes útvonalat, hogy biztosítsuk: a lázadók nem jutnak utánpótláshoz” – mondta Ahmed Asszeri, a szaúd-arábiai hadsereg szóvivője.

Az elmúlt két hétben már több mint ötszáz ember vesztette életét a jemeni harcokban az ENSZ jelentése szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy a káoszt kihasználva az al-Kaida legveszélyesebb, jemeni ága is stratégiai fontosságú területeket foglal el az országban – ahol ráadásul nemrég az Iszlám Állam harcosai is megjelentek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!