2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elözönlötték Keletit, buszban reménykednek a migránsok

,

2015. szeptember 5., szombat 15:40, frissítve: vasárnap 07:09

Elözönlötték a menekültek a Keleti pályaudvart. Először a pécsi vonatot rohamozták meg, mert azt hitték, hogy az Bécsbe indul, majd mikor kiderült, hogy azzal nem tudnak Ausztriába indulni, leszálltak, és a Keleti pályaudvar előtti buszokhoz rohantak.

Kifutott a pályaudvarról az utolsó vonat is Hegyeshalomra a Keletiből, a pályaudvarnál 200 migráns maradt éjszakára, jelentette a helyszínről munkatársunk 21.15-kor

Elindultak 20 óra 20 perckor a Déli pályaudvarról azok a menekültek, akik a Keletiből indultak el gyalog és Ausztriába szeretnének eljutni. Ez a vonat eredetileg Győrbe ment volt, ahol a migránsok egy átszállás beiktatásával jutottak volna el Hegyeshalomhoz, végül a járat közvetlenül oda ment, számolt be róla a Hír TV tudósítója 21. 10 -kor.

A Keletiben főleg családos menekültek rendezkedtek be éjszakára a tranzitzónában, munkatársunk legutóbb egy hat kocsiból álló vonatot látott elmenni Hegyeshalom felé, amiből olyan 2-3 kocsi volt tele migránsokkal.

A keleti pályaudvarról órákkal később egy újabb csoport is elindult gyalogosan Ausztria irányába, azonban, mint tudósítónk este hét órakor elmondta, végül a déli pályaudvar felé vették az irányt.

Fél kettő óta folyamatosan indítanak szerelvényeket a nyugati határ felé, kézzel írták fel a Keletiben az információs táblákhoz, hogy hová és hány órakor indulnak a szerelvények. Hegyeshalomra például óránként mennek vonatok, derült ki a tudósítónk 15 órás bejelentkezéséből. Az első szerelvény szinte üres volt, a négy kocsiból kettő volt csak tele, azért lehet ez mert a migránsok nem tudták, hogy indítanak járatokat Hegyeshalomra, azóta azonban a kocsik tömve vannak, mindenkinek van hely.

Jelentősen kevesebben vannak a migránsok, mint néhány órával ezelőtt megrohanták a Keleti – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 13 órakor. Egy a debreceni menekülttáborból érkező migráns munkatársunknak elmondta, hogy folyamatosan telefonos kapcsolatban álltak a Keletiben lévő társaikkal és ez alapján indultak el Debrecenből Budapestre, mivel azt a információt kapták, hogy szabad az út Bécs felé. A migránsok azt is mondták, hogy semmilyen információt nem kaptak arról, hogy hogyan tudnak továbbmenni, akár Bécs, akár Németország felé.

Újabb menet Bécs felé
Újabb migránsok indultak el a fővárosból is Ausztria felé. Becslések szerint 300-500 menekült indulhatott el – mondta a Hír TV tudósítója 13 órakor.


A menekültek a BKV-buszokra hitték azt, hogy újabb buszok jöttek, amik elviszik őket Ausztriába. Továbbra is azt kérdezik a sajtó munkatársaitól, hogy mikor érkeznek az újabb buszok – mondta munkatársunk 12 órakor.


Még több migráns várható
Több száz migráns indult útnak vonattal a debreceni befogadó állomásról is reggel. Jegyellenőrzés után sok embert leszállítanak a vonatokról – mondta helyszíni tudósítónk. Hajnal 3 és 4 óra között indult el az a sok migráns akik elözönlötték a Keletit és valószínű, hogy még többen érkeznek majd Debrecenből.


Újra megtelt a Keleti pályaudvar aluljárója, ahová több száz menekült érkezett, és folyamatosan jönnek még, mert úgy tudják, hogy innen tudnak busszal továbbmenni Ausztria felé – jelentette tudósítónk 11 órakor. Még mindig nem értesültek a kormány döntéséről, miszerint nem indulnak újabb járatok az osztrák határ felé. A közterületesek, a rendőrök, valamint a civilek is attól tartanak, hogy ez újabb feszültséget fog szülni. A helyszínen van a Vöröskereszt, és további önkéntesek, akik folyamatosan ellátják a migránsokat.

Ellentmondás
Ellentmondásos információkat tapasztalt a Hír TV tudósítója a Keleti pályaudvaron. A hír arról szólt, hogy újraindult a vonatközlekedés – a belföldi és a nemzetközi járatok is újra járnak. Ehhez képest az utastájékoztató táblákon még mindig az olvasható, hogy nem közlekednek a nemzetközi járatok, valamint egy mozdony vezetője is arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy tudomása szerint a Bécsből érkező szerelvény nem indul vissza.


Nem fogadták jól a migránsok a kormány döntését. Még mindig azt hiszik, hogy téves az információ, és később még érkeznek buszok – közölte a Keleti pályaudvarról a Hír TV tudósítója 10 órakor. Reggelhez képest egyre több migráns van a Keletiben, a civilek folyamatosan ellátják őket, de a segítők újabb feszültségre számítanak, ha ismét nagy létszámban lesznek bevándorlók a pályaudvaron.

A kormányszóvivő reggel a hegyeshalmi határátkelőnél a Hír Televíziónak azt nyilatkozta: a kormány nem tervez több buszt indítani a migránsoknak. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a pénteki döntés egyszeri volt a közlekedésbiztonság helyreállítása érdekében, ám a migránsok ezt nem tudják




Reggel még reménykedtek a migránsok, hogy újabb buszok fognak menni értük, hogy elvigyék őket az osztrák határra, ám a rendőrök már akkor arról tájékoztatták tudósítónkat, hogy nem fognak újabb buszok menni a pályaudvarra. Az éjszaka folyamán voltak olyan migránsok is, akik nem szálltak fel a buszokra attól félve, hogy menekülttáborba viszik őket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!